Οι υπολογιστές με οθόνες αφής λειτουργούν χαλαρωτικά για τις μαϊμούδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η αλληλεπίδραση με τις μηχανές με οθόνη αφής όχι μόνο προκαλεί το ενδιαφέρον των μαϊμούδων, αλλά κρατά απασχολημένα και τα πιο κυρίαρχα μέλη της ομάδας, κάτι που αντικατοπτρίζει τη ζωή στην άγρια φύση και ανακουφίζει την κοινωνική ένταση μέσα σε αυτή.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά μιας ομάδας μαϊμούδων από την περιοχή Sulawesi της Ινδονησίας, που φιλοξενούνται στο κέντρο άγριας ζωής Marwell του Hampshire.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ δίδαξαν στο σπάνιο αυτό είδος μαϊμούδων πώς να χειρίζονται υπολογιστές με οθόνες αφής, προκειμένου να μελετήσουν το επίπεδο γνώσης και επικοινωνίας τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παροχή γνωστικών προκλήσεων με τη χρήση υπολογιστών αφής, βελτίωσε συνοχή της ομάδας και οδήγησε στη μείωση των εντάσεων, αυξάνοντας παράλληλα τη φιλική συμπεριφορά.

«Το να φύγει ένα μέλος της ομάδας και να επιστρέψει μετά από κάποια ώρα είναι μια κατάσταση που επικρατεί στην άγρια φύση. Συνήθως τα κυρίαρχα μέλη είναι αυτά που φεύγουν και χρησιμοποιούν τις οθόνες αφής, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη να μπορούν να απολαύσουν λίγο χρόνο ελευθερίας χωρίς την παρουσία των ισχυρών» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Jamie Whitehouse από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου στη Daily Mail.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.