Οι κυνόμυες είναι τρωκτικά που μοιάζουν με σκίουρους αλλά οι κραυγές τους θυμίζουν λεπτό γάβγισμα- εξ ου και το όνομα. Απαντώνται στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής και μπορούν να αντιληφθούν πιθανούς θηρευτές από μεγάλη απόσταση.

Όταν γίνει κάτι τέτοιο, οι κυνόμυες ειδοποιούν ο ένας τον άλλο για τον επικείμενο κίνδυνο . Έχει βρεθεί πως, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας, οι κυνόμυες παράγουν διαφορετικούς ήχους για να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για τους διαφορετικούς κινδύνους.

Η κάμερα της σειράς «Νorth America» του Discovery Channel κατέγραψε τη στιγμή που ένας γενναίος θηλυκός κυνόμυς ειδοποιεί την υπόλοιπη αποικία για την άφιξη ενός επικίνδυνου κροταλία και στη συνέχεια, με κίνδυνο της ζωής του, υψώνει το ανάστημά του (!) και χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως δόλωμα απομακρύνει το φίδι από τη φωλιά του προκειμένου να προστατεύσει τα μικρά που κρύβονται εκεί.

Είναι η μάχη ερπετού κατά τρωκτικού, δηλητηριώδες δάγκωμα κατά αιχμηρών νυχιών και δοντιών. Ο κροταλίας έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει έναν άνθρωπο 90 κιλών. Αλλά τελικά νικητής δεν είναι άλλος από το… ένστικτο της μάνας.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο…