Ο Rusty το κόκκινο πάντα που δραπέτευσε από το ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον και βρέθηκε λίγες ώρες μετά είναι μόνο ο τελευταίες κρίκος στην αλυσίδα των αποδράσεων ζώων από πάρκα και ζωολογικούς κήπους.

Τη «βόλτα» του Rusty στην αμερικανική πρωτεύουσα είχαν διεκδικήσει νωρίτερα και πολλά άλλα ζώα. Ίσως ήθελαν απλά κάτι διαφορετικό, ίσως ήθελαν απλά να εξερευνήσουν τον κόσμο, ίσως ήθελαν απλά μια γεύση από την ελευθερία που στερούνται και κάτι πιο κοντά στη φύση τους.

Τη λίστα συνέταξε το CNN.

1) Evelyn και Jim: Οι γορίλες που το έσκασαν από τον ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες

Οι δύο γορίλες αποτελούσαν «πονοκέφαλο» για τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου του Λος Άντζελες. Το είχαν σκάσει τόσες πολλές φορές που μέχρι και η αστυνομία απηύθυνε προειδοποίηση στη διοίκηση του κήπου. Οι γορίλες ζούσαν σε χώρο που προοριζόταν για αρκούδες με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τα αναρριχητικά φυτά για να φύγουν. Μία φορά μάλιστα απλά πήραν φόρα, έτρεξαν και… πήδηξαν τον τοίχο.

2) Nala: Η λιονταρίνα που έκανε βόλτα
Τη δεκαετία του ΄90, η λιονταρίνα Nala το έσκασε από το JungleLand Zoo στο Kissimmee την ώρα που γινόταν καθαρισμός στο κλουβί της. Άρχισε να περιπλανάται στην περιοχή και τελικά βρέθηκε έπειτα από λίγες ημέρες και επέστρεψε στον ζωολογικό κήπο. Κανείς δεν τραυματίστηκε, άλλωστε τα νύχια της Nala είχαν αφαιρεθεί.

3) Virginia: Ο λύκος που έφυγε από τον Ζωολογικό Κήπο του Λος Άντζελες
Η ιστορία της Virginia είναι από τις πιο παράξενες. Το έσκασε από τον ζωολογικό κήπο τους Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’70 τρεις φορές πριν τελικά εξαφανιστεί για τα καλά. Δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη της.

4) «Ο πλανήτης των πιθήκων»

Η ιστορία μας γυρνά πίσω στη δεκαετία του ’30. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times του 1935, ο χώρος όπου ζούσαν οι μαϊμούδες έμεινε ένα βράδυ ανοιχτός στο πάρκο εξωτικών ζώων του συλλέκτη ζώων Frank Buck στο Long Island. Οι μαϊμούδες το έσκασαν και κατέκλυσαν γειτονική πόλη. Η αστυνομία κατάλαβε πως κάτι έτρεχε όταν άρχισε να δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από τους κατοίκους οι οποίοι έλεγαν για μαϊμούδες που εξερευνούσαν τα σπίτια τους. Η διοίκηση του πάρκου προσέφερε ετήσια κάρτα ελεύθερης εισόδου σε όποιον επέστρεφε τις μαϊμούδες.

5) Ken Allen: Ο «τριχωτός Χουντίνι»
Ο Ken Allen είναι αναμφίβολα ο πιο διάσημος και πιο αποτελεσματικός δραπέτης του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο. Απέδρασε πολλές φορές τη δεκαετία του ’80 και μάλιστα δίδαξε και έναν άλλο ουρακοτάγκο πώς να χρησιμοποιεί τα κλαδιά σαν μοχλό για να βγαίνει από το κλουβί του. Το 2000 έγινε ευθανασία στον Ken ο οποίος έπασχε από καρκίνο. Ήταν 29 χρονών.

6) Nikica: Ο αεικίνητος ιπποπόταμος

Δεν είναι εύκολο να λες σε έναν ιπποπόταμο τι να κάνει. Είναι πολύ μεγάλοι και δεν τους αρέσουν οι οδηγίες…. Αυτό το έμαθε από πρώτο χέρι ένα χωριό του Μαυροβουνίου. Το 2010 έπειτα από πλημμύρες, η Nikica το έσκασε και μέσα από τα νερά που είχαν κατακλύσει την περιοχή επισκέφθηκε το χωριό Plavnica. Στους χωρικούς άρεσε το κολύμπι και το λασπόλουτρό της έξω από τα σπίτια τους και έγινε celebrity! Τελικά όταν τα νερά άρχισαν να στεγνώνουν, επέστρεψε στον ζωολογικό κήπο.

7) Οι εννέα βίσωνες του Oakland

Το 1997, εννέα βίσωνες βάρους μισού τόνοι έφυγαν από το ζωολογικό κήπο του Oakland. Η «συμμορία» δεν έφτασε και πολύ μακριά, μόλις λίγα μέτρα απομακρύνθηκε και στη συνέχεια με δόλωμα κομμάτια ψωμιού, οι υπεύθυνοι του κήπου τους τράβηξαν πίσω στο κλουβί τους.

8) Satara: Ο ρινόκερος που του άρεσε ο «ποδόγυρος»

Τελικά οι ρινοκερίνες είναι ζηλιάρες… Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, η Satara ήταν ένας δίχρονος θηλυκός ρινόκερος που το έδειξε στο ζωολογικό κήπο Monarto στην Αδελαΐδα. Ο 18χρονος αρσενικός σύντροφός της Yhura έφυγε από το χώρο όπου ζούσαν μαζί και επισκέφθηκε τους χώρους όπου ζούσαν άλλοι ρινόκεροι πριν επιστρέψει. Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να ζευγαρώσει με έναν νεότερο θηλυκό ρινόκερο. Σκάνδαλο…

9) Ο πιγκουίνος που ήθελε την ελευθερία του

Τον περασμένο χρόνο ένας πιγκουίνος Humboldt το έσκασε από το ενυδρείο Tokyo Sea Life Park και πέρασε τρεις μήνες απολαμβάνοντας την ελευθερία του. Ο ενός έτους φυγάς εθεάθη πολλές φορές να κολυμπά στο Tokyo Bay πριν πιαστεί και επιστρέψει στο θαλάσσιο πάρκο.

10) Η κόμπρα του ζωολογικού κήπου του Bronx
Το Μάρτιο του 2011 μία αιγυπτιακή κόμπρα δραπέτευσε από το ζωολογικό κήπο του Μπρονξ. Βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα ενώ δεν είχε πάει και πολύ μακριά: κρυβόταν μέσα σε σωληνώσεις στο τμήμα όπου φιλοξενούνταν ερπετά. Εντωμεταξύ είχε όμως προλάβει να εμπνεύσει τους χρήστες του twitter αποκτώντας τον δικό της λογαριασμό.