Ευφυέστερες απ’ ό,τι νομίζαμε είναι οι κότες, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι τα παρεξηγημένα πτηνά έχουν αυτοέλεγχο, ενώ καταλαβαίνουν από αριθμητική και βασική δομική μηχανική.

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι οι κότες είναι εξυπνότερες από τα νήπια, αφού έχουν ικανότητες που εκείνα αναπτύσσουν σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Σε δηλώσεις της η Christine Nicol, καθηγήτρια για την ευημερία των ζώων στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι οι κότες είναι «χαζές».

«Αντίθετα, τα πτηνά έχουν κρυφές ικανότητες», προσέθεσε η ερευνήτρια παραθέτοντας στοιχεία επιστημονικών ερευνών που διεξήχθησαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Μάλιστα τα κοτόπουλα επιδεικνύουν έξυπνη συμπεριφορά λίγες μόλις ώρες αφού βγουν από το αυγό.

Ειδικότερα, τα νεογέννητα κοτοπουλάκια κατανοούν τους αριθμούς μέχρι το πέντε. Όταν κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο ομάδες πλαστικών αυγών, πάντα θα διαλέξουν την ομάδα με τα περισσότερα αυγά, ακόμα και αν η διαφορά τους είναι μόνο ένα αυγό.

Μάλιστα στο πλαίσιο δοκιμής νεογέννητα κοτόπουλα διάλεξαν τα περισσότερα αυγά ακόμα και όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να τα ξεγελάσουν μετακινώντας αυγά από τη μια ομάδα στην άλλη.

Στη μελέτη της, με τίτλο «Η έξυπνη Κότα», η Δρ. Nicol υποστηρίζει ότι τα κοτοπουλάκια δείχνουν να γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα κατανόησης της φυσικής και κυρίως της δομικής μηχανικής.

Αυτό, όπως επισημαίνει, προκύπτει από πειράματα με δυο διαγράμματα που απεικόνιζαν κύβους και μόνο το ένα ήταν ακριβές. Τα κοτόπουλα έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για το σωστό διάγραμμα.

Άλλα πειράματα έδειξαν ότι τα κοτοπουλάκια καταλαβαίνουν πως ένα αντικείμενο που βγαίνει από το οπτικό τους πεδίο εξακολουθεί να υπάρχει, κάτι που δεν ισχύει με τα νεογέννητα μωρά, ως την ηλικία του ενός έτους.

Επίσης οι κότες έχουν αυτοσυγκράτηση, κάτι που διαπιστώθηκε από δοκιμές κατά τις οποίες τα πτηνά έμαθαν ότι αν περίμεναν περισσότερη ώρα μέχρι να ξεκινήσουν να τρώνε το φαγητό τους, οι ερευνητές θα τους επέτρεπαν την πρόσβαση σε αυτό για περισσότερη ώρα.

Μάλιστα σε μια έρευνα το 93% των κοτόπουλων έδειξε αυτοέλεγχο με αυτόν τον τρόπο. Τα παιδιά αντιθέτως δεν θα μπορούσαν να δείξουν τέτοια αυτοσυγκράτηση μέχρι την ηλικία των τεσσάρων,

«Οι κότες αναπτύσσουν ικανότητες και δεξιότητες που τα παιδιά των ανθρώπων αναπτύσσουν σε μήνες και χρόνια», δήλωσε η Δρ. Nicol.

Πηγή: econews.gr