Κινηματογράφησαν για πρώτη φορά το θρυλικό «ψάρι-κουπί»

Φωτογραφίες και βίντεο από τον Κόλπο του Μεξικού


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:49
10/06/2013
Κινηματογράφησαν για πρώτη φορά το θρυλικό «ψάρι-κουπί»
5
loading

Το γιγάντιο ψάρι-κουπί, που ξεπερνά σε μήκος τα 15 μέτρα και ζει σε βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας «αιχμαλώτισε» για πρώτη φορά η κάμερα στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα κατέγραψαν στο μυστηριώδες ψάρι σε συνεργασία με μία εταιρεία που κάνει γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια της εταιρείας και παρατήρησαν το θρυλικό ψάρι πέντε φορές το διάστημα 2008-2011.

Το γιγάντιο ψάρι κουπί ανακαλύφθηκε το 1772 από τον Νορβηγό βιολόγο Peter Ascanius . Η επιστημονική του ονομασία είναι Regalecus glesne αλλά είναι γνωστό με ακόμα πολλά ονόματα.

Το ψάρι-κουπί στο βίντεο εκτιμάται πως έχει μήκος περίπου 2,4 μέτρα ενώ το μεγαλύτερο τέτοιου είδους ψάρι που έχει καταγραφεί έφτανε σχεδόν τα 8 μέτρα.

Ωστόσο πιστεύεται πως το ψάρι-κουπί μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα μήκος και τα 272 κιλά.

Όπως και το εξίσου μυστηριώδες γιγάντιο καλαμάρι, το ψάρι-κουπί γοήτευσε τους ψαράδες και τους ναυτικούς και ενέπνευσε ιστορίες με θαλάσσια τέρατα.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είχε επιτευχθεί ξανά η καταγραφή του θρυλικού ψαριού είναι το γεγονός πως ζει σε πολύ μεγάλα βάθη, ακόμα κι ενός χιλιομέτρου.

Η γνώση του ανθρώπου για τα συγκεκριμένο είδος είναι πολύ περιορισμένη και η παρατήρησή του ήταν μέχρι τώρα εφικτή μόνο όταν ένα ψάρι-κουπί ξεβραζόταν στην ακτή.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

Ψάρι-κουπί που είχε βρεθεί το 1996 στην Καλιφόρνια

Γιγάντιο ψάρι-κουπί είχε ξεβραστεί στο ιαπωνικό νησί Kashiwajima το Φεβρουάριο του 2002

Δείτε το βίντεο

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Παράξενος

  φρεσκα νέα! μπράβο ρε τσακάλια!! πρέπει να έχετε ακρες μέσα στην επιστημονική ομάδα διαφορετικά τέτοια αμεσότητα δεν εξηγείται... 16/02 /2009 η λήψη 10 /6/2013 το ποστ σας!!!

 2. avatar KRFKLS

  δαγκώνει δαγκώνει?

 3. avatar jeremy

  Το oarfish αποτελεί κατά ένα μεγάλο μέρος ένα μυστήριο στους επιστήμονες.
  Αυτά βρίσκονται χαρακτηριστικά στα 250 έως 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε τροπικά και χωρίς ρεύματα νερά, όπου τρέφονται με μικρά καλαμάρια. Έχει πολλές ομοιότητες αλλά σίγουρα δεν είναι σπάθα.

 4. avatar pavlos

  TI ΨΑΡΙ ΚΟΥΠΙ ΡΕ? ΣΠΑΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΤΕΤΟΙΑ..

 5. avatar tanozz

  πρέπει να γίνεται ωραία σουπα με μπούκοβο ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει