Τα τεστ εγκυμοσύνης εξάλειψαν τα αμφίβια

Φονικός μύκητας ενός βατράχου διαδόθηκε στην άγρια φύση


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1:03
22/05/2013
Τα τεστ εγκυμοσύνης εξάλειψαν τα αμφίβια
4
loading

Όταν τη δεκαετία του ’60 αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ τα πρώτα βελτιωμένα τεστ εγκυμοσύνης κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το επίτευγμα είχε μια σημαντική παρενέργεια: τη διάδοση του φονικού μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, που έχει εξαλείψει εκατοντάδες είδη βατράχων και άλλων αμφιβίων.

Σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, ο φονικός μύκητας μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ μέσω των αφρικανικών βατράχων Xenopus laevis, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν στα τεστ εγκυμοσύνης μέχρι το 1970.

Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο είδος βατράχου περνά σε φάση ωορρηξίας όταν εκτεθεί στα ούρα εγκύου, ωστόσο όταν αναπτύχθηκαν πιο εξελιγμένα τεστ εγκυμοσύνης, οι αφρικανικοί βάτραχοι που εισήχθησαν στις ΗΠΑ απελευθερώθηκαν με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τον φονικό μύκητα στην άγρια φύση.

Αν και οι επιστήμονες είχαν ανιχνεύσει τον μύκητα B. Dendrobatidis σε αφρικανικούς βατράχους Xenopus από τη δεκαετία του ’30, κανένας δεν εξέτασε αν οι εισαγόμενοι βάτραχοι που απελευθερώθηκαν μερικές δεκαετίες αργότερα στη Βόρεια Αμερική μετέφεραν τον συγκεκριμένο μύκητα.
Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Vance Vredenburg που ειδικεύεται στα αμφίβια, εξέτασαν 23 μουσειακά δείγματα βατράχων Xenopus που συλλέχθηκαν στην Καλιφόρνια από το 2001 μέχρι το 2010. Όπως διαπίστωσαν, τρείς από αυτούς τους βατράχους ήταν μολυσμένοι με τον φονικό μύκητα.

Η έρευνα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι ευθύνονται για τη διάδοση του μύκητα στη Βόρεια Αμερική, με την εισαγωγή ξενικού είδους που συμπεριφέρεται ως ξενιστής.

Οι βάτραχοι Xenopus δεν πεθαίνουν αφού μεταδώσουν την ασθένεια, ωστόσο ο μύκητας που μεταφέρουν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα υπόλοιπα είδη βατράχων.

Το συγκεκριμένο είδος ακόμα χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το διάστημα 1998 – 2004 εξήχθησαν από την Αφρική 71.500 βάτραχοι Xenopus για να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα στα εργαστήρια.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar spylab

  ΟΒ Ο τζεσους δεν ειναι αυτος που ξερανε την συκια γιατι δεν εκανε συκα εκτος εποχης?
  Στην γεννηση γιατι λεει οτι ο θεος εφιαξε τα πλασματα ολα για να τα εκμεταλευεται ο ανθρωπος?

 2. avatar john

  Για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη, έχουμε κάνει την ζωή όλων των άλλων πλασμάτων στον πλανήτη μια κόλαση..

  1. avatar O.B

   Εχεις δίκιο John, εμένα με παρηγορει το γεγονός, ότι σύμφωνα με το Αποκαλ. 1:18 ο Θεός θα βγάλει σε λίγο από τη μέση αυτούς πού καταστρέφουν τον όμορφο αυτον πλανήτη και υποφέρουν εξαιτίας τους ζώα και εικρικρινείς άνθρωποι...
   (".Αλλά τα έθνη οργίστηκαν, και ήρθε η οργή σου και ο προσδιορισμένος καιρός .... για να καταστρέψεις εκείνους που καταστρέφουν τη γη». Αποκάλυψη 11:18)
   Ο προσδιορισμένος αυτος καιρός δεν ειναι ότα θα την εχουν ηδη καταστρέψει τη γη αλλα όταν την καταστρεφουν, (Ενεστώς) δηλαδη τώρα, θα τους πιασει επαυτοφώρο!

   1. avatar nemiath

    καλα περιμενε εσυ την αποκαλυψη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει