Χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2.200.000 ευρώ από το «Γαλάζιο Ταμείο» για έργα καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος για θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι η χρηματοδότηση για το τρέχον έτος βασίζεται στον προγραμματισμό και όχι σε αποσπασματική – όπως συνέβαινε – έγκριση εξόδων.

Βασικοί του άξονες του συγκεκριμένου προγράμματος είναι:

– Η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θαλάσσιας ρύπανσης

– Η αποτροπή και εξουδετέρωση ρύπανσης που ενδέχεται να προκληθεί από ναυαγισμένα-ημιβυθισμένα πλοία και εργασίες απαντλήσεων

– Η εκτέλεση δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων, και

– Η ενίσχυση του μηχανισμού αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός, το 2013 – μεταξύ άλλων δράσεων – έχουν ενισχυθεί οι υποδομές των λιμενικών αρχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, αναπτύχθηκε ευρύ δίκτυο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ενώ δίδεται ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

Τέλος, ο κ. Μουσουρούλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη έντασης των προσπαθειών όλων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με πρώτιστο στόχο τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενημέρωσή τους για τα θέματα αυτά.

«Εδώ χρειάζεται η συστράτευση της Πολιτείας και της κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η συναίσθηση της ευθύνης έναντι των επόμενων γενεών είναι που επιτάσσει μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση και συμπεριφορά.