Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως θα επιτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, ακυρώνοντας έτσι την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, που είχε ληφθεί υπό το βάρος της τεράστιας καταστροφής στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι μετά τον σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

«Οι νέοι αντιδραστήρες θα είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που διέθετε το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tokyo Electric Power Co., που προκάλεσαν την καταστροφή», είπε ο Άμπε μετά την επίσκεψη του χθες στο πυρηνικό συγκρότημα. «Θα τους κατασκευάσουμε με τη συγκατάθεση του ιαπωνικού λαού», πρόσθεσε.

«Το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια πηγή ενέργειας μετά το πλήγμα του τσουνάμι στη περιοχή, αλλά ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐνι το κατάφερε», είπε ο Άμπε, αναφερόμενος στο άλλο εργοστάσιο της Tepco, 10 χιλιόμετρα νοτιότερα. «Πρέπει να εκτιμήσουμε την διαφορά αυτή», υπογράμμισε.

Πριν από την καταστροφή του 2011, η παραγωγή στη Φουκουσίμα αντιπροσώπευε το 30% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.

Στο εργοστάσιο είχε σημειωθεί τήξη του πυρήνα στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες, αφού διακόπηκε η παροχή ενέργειας στα συστήματα ψύξης τους.

Περίπου 160.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από το εργοστάσιο, λόγω των φόβων για την μόλυνση από τη ραδιενέργεια.

Και οι 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία μετά την καταστροφή είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για ελέγχου,ς ως τον Μάιο του 2012.

Τον Ιούλιο, κι αφού ο προκάτοχος του Άμπε, Γιοσιχίκο Νόντα, έδωσε το πράσινο φως, άρχισαν να λειτουργούν ξανά δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στη δυτική Ιαπωνία, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης σε αυτό και τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι υπάρχουν ενεργά σεισμικά ρήγματα κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε, επέστρεψε στη κυβέρνηση μετά από 3 χρόνια στην αντιπολίτευση αφού κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις εκλογές αυτού του μήνα.