Ο πιο… μαγικός θερμοπίδακας του κόσμου βρίσκεται στη Νεβάδα και εντυπωσιάζει με τα χρώματά του.

Το Fly Geyser μοιάζει σα να ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο δημιουργήθηκε από ένα λάθος.

Συγκεκριμένα, το 1916, στην προσπάθεια των ανθρώπων να ανοίξουν ένα πηγάδι στην έρημο της Νεβάδα για να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Χρόνια αργότερα, το 1964, θερμό νερό από το υπέδαφος άρχισε να εκτινάσσεται, μαζί με ορυκτά, δημιουργώντας αυτήν τη μοναδική, απολύτως φυσική κατασκευή, η οποία μοιάζει με γλυπτό έργο τέχνης.

Ο θερμοπίδακας αντλεί νερό και ορυκτά στοιχεία και τα εκτοξεύει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο βουνό που συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Το νερό εκλύεται συνεχώς από τον θερμοπίδακα και φτάνει πάνω από 1,5 μέτρο ύψος. Αποτελείται από μία σειρά διαφορετικών ορυκτών αλλά τα λαμπερά του χρώματα του οφείλονται σε θερμόφιλα φύκια.

Οι θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά «εκρήγνυνται» και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού.

Ο Fly Geyser βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση, ο ιδιοκτήτης της οποίας απαγορεύει την είσοδο στο κοινό, παρά τις προσπάθειες διαφόρων οργανώσεων να αγοράσουν τη γη ή να επιτύχουν ένα συμβιβασμό.

Υπάρχει μάλιστα ένας ψηλός φράκτης και μια κλειδωμένη πόρτα με σίδερα στην κορυφή ώστε να μην μπορεί να μπει μέσα κάποιος. Η μόνη πρόσβαση είναι από έναν δύσβατο δρόμο αλλά ούτως ή άλλως ο θερμοπίδακας είναι αρκετά μεγάλος για να τον δει κάποιος από το δρόμο.

Στην περιοχή επίσης δημιουργήθηκαν ακόμη δύο θερμοπίδακες με παρόμοιο τρόπο και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πρώτος θερμοπίδακας είναι περίπου ένα μέτρο και μοιάζει με ένα μικροσκοπικό ηφαίστειο και ο δεύτερος είναι κωνικού σχήματος και είναι περίπου ενάμιση μέτρου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.