Κολυμπώντας ανάμεσα σε δύο ηπείρους

Μία ιδιαίτερη κατάδυση


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
20:02
09/02/2019
Κολυμπώντας ανάμεσα σε δύο ηπείρους
loading

Υπάρχει ένα σημείο στον κόσμο, όπου μπορεί να κολυμπήσει κανείς ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Αν απλώσει μάλιστα και τα χέρια του μπορεί να ακουμπήσει ταυτόχρονα και τις δύο ηπείρους. Ο λόγος για τη Silfra, ένα δημοφιλές σημείο κατάδυσης στην Ισλανδία.

Το περίφημο ρήγμα Silfra αποτελεί το όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών Βόρειας Αμερικής και Ευρασίας.

Πρόκειται για μια τεράστια ρωγμή στην επιφάνεια της γης, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται, ενώ το άνοιγμα μεταξύ τους διευρύνεται περίπου δύο εκατοστά ανά έτος.

Στα βαθιά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού αυτή η ρωγμή είναι εντελώς αόρατη, αλλά στη Silfra το νερό είναι τόσο καθαρό από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας, που γίνεται πλήρως ορατό.

Από πάνω μοιάζει με λίμνη, αλλά όταν όποιος βουτήξει νιώθει να αιωρείται στο θαλάσσιο κενό ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες.

Το χάσμα οδηγεί σε μια σπηλιά 600 μέτρων, ενώ το νερό έχει θερμοκρασία -4° C ,καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ύπαρξη υδρόβιας ζωής.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική σε σχεδόν 100 μέτρα, ενώ το υποβρύχιο τοπίο συμπληρώνουν σπηλιές, χαράδρες και πολλαπλά τούνελ.

Η υποθαλάσσια σχισμή αποτελεί ένα πραγματικό γεωλογικό θαύμα αλλά και ένας από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει