Κοιτάζοντας με περιέργεια έξω από το καβούκι της για πρώτη φορά τον κόσμο, η μικρή αυτή χελωνίτσα το μέγεθος της οποίας δεν ξεπερνά αυτό ενός κέρματος, γεννήθηκε χάρη σε ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει τη διάσωση του είδους της.

Οι χελώνες Western Pond ζούσαν στις ακτές του Ειρηνικού στη Βόρεια Αμερική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ακτές του Καναδά και απειλείται με εξαφάνιση στις ΗΠΑ και το Μεξικό εξαιτίας των φραγμάτων που κατασκευάζονται στα ποτάμια, την αποστράγγιση των υγροτόπων και των φυσικών θηρευτών τους.

Τα χελωνάκια αυτά γεννήθηκαν στο ζωολογικό κήπο του Oregon, στο πλαίσιο ενός 20ετούς προγράμματος αναπαραγωγής, δίνοντας την ελπίδα ότι τελικά το είδος τους ίσως καταφέρει να διασωθεί.

Οι χελώνες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 70 χρόνια, όμως δεν ξεκινούν τη διαδικασία αναπαραγωγής πριν από τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής τους.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου έχουν απελευθερώσει περίπου 1.500 χελώνες τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη Φύση και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο πληθυσμός τους στον ποταμό Columbia River Gorge αυξήθηκε από 150 το 1990 σε περίπου 1.500 το 2011.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τις χελώνες που απελευθερώθηκαν επέζησε περίπου το 95% αυτών.