«Μαγειρεύοντας» τον εχθρό

Δεκάδες μέλισσες επιτίθενται σα μια γροθιά σε μια σφήκα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
22:44
16/03/2012
«Μαγειρεύοντας» τον εχθρό
3
loading

Βλέποντας το μέγεθος μιας μέλισσας και μιας ιαπωνικής σφήκας, θα σκεφτόταν κανείς ότι η μικρόσωμη μέλισσα δε θα είχε καμία ελπίδα απέναντι στην μήκους 2,5 εκατοστών σφήκα.

Κι όμως οι μέλισσες δε διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους, ορμώντας σε σμήνη στον «εχθρό».

Η αμυντική αυτή μέθοδος είναι γνωστή ως «καυτή μπάλα μελισσών».

Όταν οι σφήκες εξαπολύουν επίθεση εναντίον των μελισσών, σκοτώνουν όλους τους εργάτες προκειμένου να λεηλατήσουν στη συνέχεια τη φωλιά τους και να καρπωθούν την τροφή τους και τις προνύμφες.

Έτσι οι μέλισσες ανέπτυξαν αυτόν τον ιδιαίτερο μηχανισμό άμυνας, για να μπορούν να σταματούν τις επιθέσεις των εχθρών τους.

Ένα σμήνος μέχρι και 500 κηφήνων επιτίθεται στις σφήκες, χτυπώντας τόσο γρήγορα τα φτερά τους που αναπτύσσεται θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου, η οποία και αποβαίνει μοιραία για τις σφήκες.

Οι ερευνητές Takeo Kubo από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και ο Masato Ono από το πανεπιστήμιο Tamagawa κατέγραψαν σε βίντεο μια τέτοια επίθεση και στη συνέχεια σκάναραν τους εγκεφάλους των σφηκών και των μελισσών για να δουν πώς ανταποκρίνονται σε αυτές τις επιθέσεις.

Βρήκαν ότι οι μέλισσες συντονίζουν τις επιθέσεις τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τη θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί μέσα στη «μπάλα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Angus

    Τι σου είναι αυτοί οι Ιάπωνες,μέχρι και οι μέλισσες αναπτύσουν τεχνολογία...

  2. avatar tsakman36

    όχι για να μη λένε ότι οι κηφήνες είναι εντελώς άχρηστοι μαλον οι δικοί μας κηφήνες (300) είναι εντελώς άχρηστοι

  3. avatar hountalas

    Αυτές είναι ιαπωνικές μέλισσες που έχουν αναπτύξει άμυνα ενάντια στις τεράστιες ιαπωνικές σφήγκες. Οι ευρωπαικες μέλισσες που εισήγαγαν οι μελισσοκόμοι της ιαπωνίας δεν έχουν αναπτύξει τέτοιες άμυνες. Έχει βγει πριν χρόνια ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic που δείχνει 30 τεράστιες σφήγκες να εξολοθρεύουν ένα μελίσσι με 30000 ευρωπαικές μέλισσες! Ψάξτε για 30 Japanese Giant Hornets και για Japanese Giant Hornet Scout Killed by Asian Bees.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει