Με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό συναντήθηκαν μαθητές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στο πλαίσιο του έργου «2BPARKS – Δημιουργική Αειφόρος Διαχείριση, Εξειδικευμένο Τοπικό Μάρκετινγκ και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Προστατευόμενες Περιοχές», με τίτλο «Λίμνη Κάρλα – Οι Μαθητές και Πολιτες του Αύριο Ακούν, Βλέπουν, Συζητούν και Προτείνουν».

Ο κ. Αγοραστός εξήγησε στους μικρούς μαθητές το ιστορικό της ανασύστασης της λίμνης και τα στοιχεία του έργου λέγοντας: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολλαπλού σκοπού στα Βαλκάνια. Με την ολοκλήρωσή του θα αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε Λάρισας & Μαγνησίας, όπως η προστασία από πλημμύρες & η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας και θα διασφαλισθεί στο μέλλον η “αειφορεία” στην διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων γίνεται μια μεγάλη προσπαθούμε για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα ολοκλήρωσης των έργων στην Κάρλα και να έρθει νερό από τον Πηνειό. Όπως ο ίδιος τόνισε: «Μόνο την τελευταία βδομάδα 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού από νερά της βροχής μπήκαν στην Κάρλα. Για να έρθει όμως νερό απ’ τον Πηνειό χρειάζεται να καταστραφούν τα χωμάτινα φράγματα που εμποδίζουν τη ροή. Υπάρχει εμπλοκή και ασάφεια στο θέμα των αρμοδιοτήτων, αλλά από τότε που ανέλαβε η παρούσα περιφερειακή αρχή, ασκούμε συνεχώς πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο έτσι ώστε αυτές οι αρμοδιότητες να ξεκαθαρίσουν».

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τους μικρούς μαθητές για τη συμμετοχή τους και τις δημιουργικές παρουσιάσεις τους και σημείωσε κλείνοντας: «Το νερό είναι πηγή ζωής και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ώσπου η λίμνη Κάρλα να γίνει θυρίδα προστασίας, βιοποικιλότητας, κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, χώρος διεθνούς έρευνας, υπόδειγμα γεφύρωσης της περιβαλλοντικής προστασίας, του εναλλακτικού τουρισμού και της ανάπτυξης της περιοχής».

Οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην περιοχή της λίμνης και να επισκεφθούν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού, όπου και παρουσίασαν εργασίες τους για τη Λίμνη Κάρλα. Οι μαθητές συζήτησαν με τον περιφερειάρχη και τους φορείς για την ιστορία της λίμνης, το μεγάλο έργο της ανασύστασης, τη σημερινή κατάσταση και τη διαδικασία αναγέννησης της φύσης. Εν συνεχεία, οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, στο πλαίσιο των οποίων παρουσίασαν τα αιτήματά τους για τη λίμνη Κάρλα και πρότειναν τρόπους προβολής της προστατευόμενης περιοχής για την προσέλκυση επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο 2BPARKS υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED μέχρι τα μέσα του 2013 με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Το έργο επικεντρώνεται στη βελτίωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού για τις προστατευόμενες περιοχές και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των τοπικών αρχών και των πολιτών, με στόχο τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται οι προστατευόμενες περιοχές εξαιτίας της παρουσίας διενέξεων μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών επιταγών και των αναγκών της περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης.

Πηγή: econews.gr