Μεταβολές στο μέγεθος πολλών ειδών διαπίστωσαν οι ερευνητές μελετώντας τις επιπτώσεις παλαιότερων επεισοδίων κλιματικής αλλαγής, παρατηρώντας πως σε ποσοστό 45%  τα είδη αυτά γίνονταν ολοένα και μικρότερα με την πάροδο των χρόνων, αλλαγή που απέδωσαν στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησαν από μικροοργανισμούς μέχρι τεράστιους θηρευτές, είδη που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας. Διαπίστωσαν πως σε ένα επεισόδιο κλιματικής αλλαγής που σημειώθηκε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια- και το οποίο έχει συγκριθεί με τη σημερινή κλιματική αλλαγή- παρατηρήθηκε συρρίκνωση εντόμων, όπως τα μυρμήγκια, οι σφίγγες  και τα σκαθάρια, κατά 50-75% μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια. Λίγο μικρότερη ήταν η συρρίκνωση που διαπίστωσαν σε θηλαστικά όπως οι σκίουροι και οι αρουραίοι.

Από τα 85 είδη που μελέτησαν, είδαν ότι το 45% δεν έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Από το υπόλοιπο 55%, το μέγεθος τεσσάρων στα πέντε μειώθηκε, ενώ του ενός στα πέντε αυξήθηκε κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις εξέπληξε τους ερευνητές. «Περιμέναμε ότι με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα φυτά θα μεγάλωναν», επισημαίνουν στην έκθεσή τους, όμως πολλά από αυτά συρρικνώθηκαν εξαιτίας των αλλαγών στη θερμοκρασία, στην υγρασία και στις θρεπτικές ουσίες.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα έντονες για τα ψυχρόαιμα ζώα, όπως τα αμφίβια και τα ερπετά. Αύξηση ενός βαθμού Κελσίου, «μεταφράζεται» σε 10% αύξηση του μεταβολισμού τους, κάτι που κατά τους επιστήμονες έχει ως αποτέλεσμα περιορισμό του μεγέθους τους. Μέσα σε μόλις 20 χρόνια π.χ., ο κοινός βάτραχος συρρικνώθηκε αισθητά. Ιδιαίτερα ανησυχητικές ήταν και οι παρατηρήσεις των επιστημόνων γύρω από είδη που βρίσκονται στο κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας.

«Δεν πιστεύω ότι οι οργανισμοί θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που βγαίνοντας κανείς έξω, θα βλέπει ότι τα δέντρα ξαφνικά είναι μισά σε μέγεθος απ’ ό,τι ήταν», λέει η ερευνήτρια Τζένιφερ Σέρινταν, η οποία ειδικεύεται στη βιολογία διατήρησης. Όπως προσθέτει ωστόσο, η τάση για συρρίκνωση είναι αισθητή και οπωσδήποτε, μακροπρόθεσμα θα έχει τεράστιες συνέπειες για τις καλλιέργειες καθώς και για την πρόσβαση των υπολοίπων ειδών σε πηγές πρωτεΐνης.