Ένα από τα πιο μυστηριώδη και αχανή φυσικά τοπία του πλανήτη είναι το δάσος του Αμαζονίου. Οι αφοσιωμένοι ερευνητές της περιοχής δεν σταματούν να κάνουν νέες ανακαλύψεις σχετικά με το μαγικό αυτό μέρος. Η τελευταία μάλιστα ήταν άκρως συναρπαστική.

Πρόκειται για έναν κολοσσιαίου μεγέθους -δεύτερο- ποταμό, ο οποίος βρίσκεται 3.2 χιλιόμετρα κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του ίδιου του Αμαζόνιου. Το μήκος του υπολογίζεται πως φτάνει τα 6.000 χιλιόμετρα, κάτι που τον καταστεί τον μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό της Γης, σχεδόν ίσο μάλιστα και με τον ίδιο τον Αμαζόνιο.

Οι επιστήμονες που τον «αποκάλυψαν» για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό του συνεδρίου γεωφυσικών που πραγματοποιείται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, του έδωσαν την ονομασία «Χάμζα», η οποία προέρχεται από το επίθετο του επικεφαλής της ομάδας τους, Βαλίγια Χάμζα.

Η έρευνα που τους οδήγησε σε αυτήν την ανακάλυψη είχε ως αντικείμενο τη μελέτη των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας 241 ανενεργών γεωτρήσεων πετρελαίου, οι οποίες λειτούργησαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 στην περιοχή. Η εταιρεία που ηγείτο των γεωτρήσεων ήταν ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος της Βραζιλίας, Petrobras, η οποία παρείχε και στην ομάδα του Χάμζα τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μελετώντας τα στοιχεία αυτά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει νερό που κυκλοφορεί κάτω από την επιφάνεια της Γης σε βάθος μέχρι και 4.000 μέτρων κάτω από τον Αμαζόνιο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη του «Χάμζα».Ευελπιστούν όμως να βρουν τις αποδείξεις μέχρι τα τέλη του 2014.