Τόσο οι λάτρεις του βουνού όσο και οι εραστές της θάλασσας θα βρουν μία εξόρμηση που να ταιριάζει στα γούστα τους για να περάσουν λίγες ημέρες προσφέροντας, συμμετέχοντας στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που υλοποιεί μες στον Ιούλιο το δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Ορεινή Ναυπακτία

Μεταξύ 13 και 17 Ιουλίου μία ομάδα από οκτώ εθελοντές του Δικτύου Μεσόγειος SOS θα μεταβεί στην ορεινή Ναυπακτία για να προσφέρει εθελοντική εργασία στην τοπική κοινωνία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους αγαπάνε το βουνό, την ηρεμία και τους ήσυχους ρυθμούς των μικρών παραδοσιακών χωριών της ορεινής Αιτωλίας. Στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Εύηνο και Μόρνο, η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά αλλά και οικολογική αξία του τόπου χρήζει προστασίας αλλά και ήπιας ανάδειξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η δουλειά που θα αναλάβουν οι εθελοντές θα περιλαμβάνει εργασία πεδίου στα ορεινά μονοπάτια της περιοχής και συγκεκριμένα:

1. Ανάδειξη και καθαρισμό μονοπατιών.
2. Αναστύλωση τμημάτων παλαιού γεφυριού.

Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για τις Αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Δήμος Χερσονήσου Κρήτης

Από τις 23 έως τις 30 Ιουλίου 2011, μια ομάδα 10 εθελοντών θα συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, θα «παίξει» περιβαλλοντικά παιχνίδια, αλλά και θα οργανώσει καθαρισμούς φυσικών περιοχών. Κεντρικό θέμα της εκστρατείας είναι το νερό, η ορθή διαχείρισή του και πιο συγκεκριμένα η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων για άρδευση.

Το πρόγραμμα είναι ομαδικό και δίνει έμφαση στη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως επίσης και στην αυτο-οργάνωση. Η λογική του προγράμματος είναι αφενός η προσφορά εργασίας από εθελοντές στις τοπικές κοινότητες και αφετέρου η ενδυνάμωση των ίδιων των εθελοντών και η απόκτηση νέων εμπειριών, γνώσεων και κοινωνικών και πρακτικών δεξιοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προηγηθεί ειδικό σεμινάριο κατάρτισης των εθελοντών που θα συμμετέχουν, τόσο σε ζητήματα διαχείρισης νερού και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων, όσο και σε περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά.

Η δράση στην περιοχή της Χερσονήσου Κρήτης δεν θα περιοριστεί στις παραλιακές πολύβουες περιοχές, αλλά θα φτάσει και στα όμορφα ορεινά χωριά του Δήμου Χερσονήσου.