Σε 34.560 ανέρχονταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 8 Ιουνίου για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν, οι 15.863 είναι προεγκεκριμένες, ενώ οι ολοκληρωμένες αιτήσεις που συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι 8.743.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το πρόγραμμα διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Χατζηδάκη, ο οποίος είχε καταγγείλει ταλαιπωρία των πολιτών που θέλουν να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, διότι δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί τα χρήματα.

Σε έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη, «δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί πρόθεση του υπουργείου η επ’ αόριστον διατήρηση του Μητρώου Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών, αλλά η ένταξή τους στο Μητρώο των Μόνιμων Ενεργειακών Επιθεωρητών, μετά από παρακολούθηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και την επιτυχία τους σε εξετάσεις, που θα διενεργήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο».

Ο υπουργός εξηγεί ότι η Ελλάδα κινδύνευε να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν είχε εφαρμόσει εγκαίρως την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την ενεργειακή επιθεώρηση από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες, τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Σε αυτό το πλαίσιο, για να μην καταδικαστεί η Ελλάδα προβλέφθηκε η δυνατότητα χορήγησης αδειών προσωρινών επιθεωρητών σε μηχανικούς με δεκαετή αποδεδειγμένη εμπειρία για το διάστημα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2011.

Πηγή: econews