Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας η Κίνα ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια στην κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Κίνα αρνείται ότι έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κατανάλωση ενέργειας και ότι κατέχει την πρώτη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρει ότι η ενέργεια που κατανάλωσε πέρυσι η Κίνα φτάνει τα 2,265 δισ. τόνους πετρελαίου, ενώ σε ποσοστό έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ κατά 4%.

Οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η χώρα είναι το πετρέλαιο, ο λιθάνθρακας, το φυσικό αέριο, η υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας Zhou Xian, δήλωσε ότι η εν λόγω έκθεση δεν είναι απόλυτα ακριβής και υπερβάλει για την ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία που να τη διαψεύδουν. Επίσης, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής της Κίνας, η χώρα θα χρειαστεί άλλον ένα χρόνο για να ξεπεράσει σε κατανάλωση ενέργειας τις ΗΠΑ.

Η ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας έχει διπλασιαστεί από το 2000, ενώ οι ΗΠΑ παρουσίασαν ελάχιστη μείωση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει την Κίνα, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της ως προς τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των εκπομπών CO2 και να παράσχει μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050.