Η Εθνική Εβδομάδα Αιμοδοσίας στη Βρετανία επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αιμοδοσία και τη σημασία της. Αλλά αυτό δεν περιορίζεται στους ανθρώπους, όπως γράφει το BBC.

Καθώς οι σκύλοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες περίπλοκες μορφές ιατρικής δροντίδας, είναι πιθανό να χρειαστούν επιπλέον αίμα. Συνεπώς κάποιοι άλλοι σκύλοι χρειάζεται να προσφέρουν το αίμα αυτό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει τράπεζα αίματος για κατοικίδια, η εθνική υπηρεσία Pet Blood Bank UK. Είναι η πρώτη και μοναδική του είδους της, λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια και έχει εγεγγραμμένους περισσότερους από 6000 σκύλους. Κατά μέσο όρο διοργανώνει τρεις αιμοδοσίες την εβδομάδα σε κτηνιατρεία και σε κάθε αιμοδοσία μπορούν να προσφέρουν το αίμα τους έως 22 σκύλοι.

Για να γίνουν αιμοδότες οι σκύλοι θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια: να είναι σε καλή υγεία, να έχουν κανονική θερμοκρασία, κανονικό καρδιακό παλμό και αναπνοή. Οι υποψήφιοι ζυγίζονται καθώς πρέπει να είναι πάνω από 25 κιλά για να τους πάρουν αίμα ενώ οι κηδεμόνες τους υποχρεούνται, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιώσουν πως οι σκύλοι δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

skylos1

Η εξέλιξη της σκυλο-αιμοδοσίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς: τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της οργάνωσης υπήρξαν λιγότεροι από 200 δότες που έδωσαν κάτι λιγότερο από 500 μονάδες αίματος σε λιγότερες από 100 αιμοδοσίες. Σήμερα στέλνονται περίπου 5000 μονάδες το χρόνο σε Βρετανούς κτηνιάτρους που τις χρειάζονται.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, λαμβάνονται 450 ml αίμα και όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια και την ηρεμία του σκύλου- αιμοδότη, που έχει πάντα δίπλα του τον κηδεμόνα του να τον καθησυχάζει και να τον ηρεμεί, ενώ παραμένει ξαπλωμένος στο κρεβάτι της αιμοδοσίας.

«Δεν είναι μια επώδυνη διαδικασία, το επιβεβαιώνουν οι σκύλοι που παρέμειναν αιμοδότες για χρόνια και όταν έρχονται εδώ εισβάλλουν κουνώντας την ουρά τους μόλις μας βλέπουν», λέει στο βρετανικό δίκτυο η επικεφαλής κτηνίατρος της Pet Blood Bank Jenny Walton και εξηγεί πως αν σε οποιαδήποτε φάση της αιμοδοσίας ένας σκύλος δείξει σημάδια ανησυχίας, η διαδικασία σταματά.

skylos2

Μόλις η αιμοδοσία ολοκληρωθεί, ο δότης έχει και τα… τυχερά του: ένα παιχνίδι, νερό, ένα σνακ, χρόνος ξεκούρασης και μια κόκκινη μπαντάνα που συμβολίζει πως έδωσε αίμα.

Η σφραγισμένη μονάδα αίματος μεταφέρεται στην έδρα της οργάνωσης στο Leicestershire όπου θα διαχωτιστεί το πλάσμα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια αποθηκεύονται έως ότου ζητηθούν από κάποιον κτηνίατρο- το πλάσμα καταψύχεται έως και για πέντε χρόνια ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια ψύχονται έως και για έξι εβδομάδες.