Ο Νέμο… κουφαίνεται

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση τα ψάρια-κλόουν (και όχι μόνο)


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:42
01/06/2011
Ο Νέμο... κουφαίνεται
loading

Η αυξανόμενη οξύτητα των ωκεανών συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα ψάρια, σύμφωνα και με μία νέα βρετανική έρευνα, καθώς χάνουν σταδιακά την ακοή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν εγκαίρως να αντιληφθούν θηρευτές που τα βλέπουν σαν ένα καλό μεζέ. Την τύχη αυτή θα έχουν τα ψάρια, όπως το διάσημο από την ταινία ψάρι-κλόουν, όσο η κλιματική αλλαγή μεταβάλει τις συνθήκες ζωής στον πλανήτη...

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνεται η οξύτητα στο θαλασσινό νερό τόσο ο Νέμο - και οι όμοιοί του...- δεν μπορεί να ακούσει τους ήχους των θηρευτών που θέλουν να το φάνε.

Οι ωκεανοί γίνονται διαχρονικά πιο όξινοι καθώς απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι σε νερά με αυξημένα οξύτητα τα ψάρια χάνουν την ικανότητά τους να μυρίζουν τον κίνδυνο, ενώ δυσκολεύονται ακόμα και να βρουν ταίρι για αναπαραγωγή.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με μικρά ψάρια-κλόουν που μεγάλωσαν σε δεξαμενές νερού με διαφορετικό βαθμό οξύτητας η κάθε μία. Ένα υποθαλάσσιο μεγάφωνο έβγαζε ήχους ανάλογους με αυτούς των ψαριών-θηρευτών. Αποδείχτηκε ότι όσο αύξανε ο βαθμός οξύτητας των νερών (φτάνοντας σε επίπεδα που αναμένονται να επικρατήσουν στις θάλασσες έως το τέλος του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής), τόσο περισσότερο το ψάρι δεν έδειχνε να ακούει τους απειλητικούς ήχους και δεν απομακρυνόταν από αυτούς, όπως θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες.

Οι ωκεανοί εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφήσει περίπου το μισό (142 δισεκατομμύρια τόνους) από το πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα που έχει εκλυθεί στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια της Βιομηχανικής Εποχής. Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, πολλά ψάρια δεν έχουν άλλη αίσθηση πλην της ακοής, συνεπώς αν χάσουν κι αυτή θα κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το μέσο του αιώνα ο Νέμο κι άλλα ψάρια θα έχουν ουσιαστικά χάσει εντελώς την ακοή τους και θέτουν το ερώτημα αν τα ψάρια θα μπορέσουν τελικά να προσαρμοστούν στο νέο πιο όξινο περιβάλλον.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει