Επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της αυστραλιανής κυβέρνησης με τίτλο «Η Κρίσιμη Δεκαετία».

Στην έκθεση σημειώνεται πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και απαιτείται άμεση δράση καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Σύμφωνα με την έκθεση η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές επιπτώσεις.

Η Επιτροπή εκτιμά πως, έως το τέλος του αιώνα, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει έως ένα μέτρο και πολλές περιοχές της Αυστραλίας θα πλημμυρίσουν. Παράλληλα προβλέπει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες και καταιγίδες θα πολλαπλασιαστούν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φλάνερι, τον επικεφαλής της έρευνας, στα επόμενα 8,5 χρόνια, η Αυστραλία θα πρέπει να επιχειρήσει να μειώσει 5% την θερμοκρασία και έως το 2050 να εφαρμόζει μόνο πράσινη ενέργεια.

Η κυβέρνηση της Τζούλιας Γκίλαρντ έχει αποφασίσει να επιβάλει φόρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Λόγω της ιδιαίτερα αρνητικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης, που έχει ταχθεί κατά του φόρου αυτού υποστηρίζοντας ότι θα ακριβύνουν τα αγαθά και θα χαθούν θέσεις εργασίας, η δημοτικότητα της εργατικής κυβέρνησης έχει υποστεί καθίζηση.

Η Γκίλαρντ δηλώνει πάντως ανένδοτη και επιμένει ότι ο φόρος θα επιβληθεί «για να προστατευτεί το περιβάλλον» και δεν θα είναι καταστροφικός για την οικονομία.

Αμετακίνητη στις θέσεις της, παρά τα πορίσματα και τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής, είναι και η αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, η εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος TRUEenergy υποστηρίζει ότι η τιμή του ρεύματος θα διπλασιαστεί την επόμενη εξαετία αν υποβληθεί ο φόρος για την ρύπανση.