Όλα τα σκυλιά μπορούν να μάθουν κολύμπι και να μην φοβούνται το νερό, αρκεί να τα μάθετε με τον σωστό τρόπο. Δεν γεννιούνται όλα τα σκυλιά με έμφυτο ταλέντο στην κολύμβηση. Μερικά λατρεύουν το νερό αλλά κάποια άλλα δεν θέλουν ούτε το πόδι τους να βρέχεται.

Δοκιμάστε λοιπόν πρώτα από όλα να εξοικειώσετε το σκυλάκι σας με το νερό. Αν είναι κουτάβι, στο σπίτι για παράδειγμα, όσο πλένετε τη βεράντα. Αν είναι καλοκαίρι απλά αφήστε το σκυλάκι να γνωρίσει το τρεχούμενο νερό, χωρίς να το ζορίζετε και χωρίς να το βρέχετε ή να το πιτσιλάτε! Ένα μεγάλο μπωλ με φρέσκο νερό μπορεί να γίνει το αγαπημένο του παιχνίδι αν ρίξετε μέσα μία μπαλίτσα.

Αν το σκυλάκι σας είναι πιο μεγάλο (ή εμβολιασμένο κουτάβι), πάρτε το σε μία παραλία. Αφήστε το να παίξει στην άμμο και μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό. Αφήστε το ελεύθερο να παίξει με τα κύματα και να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό το νερό που βγαίνει προς τα έξω.

Για να μπει ο σκύλος στο νερό, θα πρέπει να έχει γνωρίσει το νερό όπως είπαμε παραπάνω. Εφόσον έχει ευχάριστες εμπειρίες στο σπίτι, με το λάστιχο ή ακόμα και με μικρή πλαστική πισίνα που μπορείτε να έχετε στον κήπο, η θάλασσα θα του φανεί γνώριμη και όχι κάτι απειλητικό. Μην αναγκάζετε όμως το σκύλο να μπει στο νερό, τραβώντας τον από το λουρί ή πετώντας τον στο νερό.

Μπείτε στη θάλασσα και καλέστε το σκύλο να έρθει ή πετάξτε στο νερό το αγαπημένο του μπαλάκι. Με παιχνίδι και ενθάρρυνση θα αρχίσει να μπαίνει στο νερό, μέχρι εκεί που θέλει και κάποια στιγμή θα μπει και πιο μέσα!

Οι κίνδυνοι

Αν έχετε πισίνα (πλαστική ή αληθινή) στο σπίτι, θα πρέπει να προσέξετε τον χειμώνα: ο σκύλος μπορεί να περπατά πάνω στο κάλυμμα και αν πέσει μέσα στη πισίνα θα παγιδευτεί με κίνδυνο να πνιγεί. Περιφράξτε την πισίνα και μην αφήνετε το σκύλο χωρίς επίβλεψη.

Αν είστε στην θάλασσα, φροντίστε να δίνετε νερό (εμφιαλωμένο) στο σκύλο σας συχνά και μην τον αφήνετε να πίνει θαλασσινό νερό, που μπορεί να προκαλέσει τοξική μόλυνση.

Μην δίνετε νερό στο σκύλο σας από τοπικές, δημόσιες βρύσες. Το παράσιτο giardia παραμονεύει και προκαλεί άσχημες διάρροιες και εμετούς.

Τα ζώα κολυμπούν κουνώντας και τα τέσσερα πόδια τους. Έτσι κουράζονται πιο εύκολα. Μην αφήνετε το σκύλο σας να κολυμπά για περισσότερο από 10 λεπτά και μην τον αφήνετε μόνο στο νερό, στη θάλασσα.

Αν τα σκυλιά σας είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα, μπορείτε αντί για μπάλα να τους πετάξετε φουσκωτό σωσίβιο ώστε να κρατά το κεφάλι του έξω από το νερό, όσο το κρατά με τα δόντια του.

Η θερμοπληξία είναι πάντα κίνδυνος για τα ζώα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Επίσης,μην ξεχνάτε ότι και τα σκυλιά μπορεί να καούν από τον ήλιο, στη μύτη, πάνω από τα μάτια ή ακόμα και στο σώμα, αν έχουν πολύ κοντό τρίχωμα.Γι’ αυτό εξασφαλίστε σκιά για το σκύλο σας αν τον πάρετε μαζί σας στην παραλία ή μείνετε λίγη ώρα στη θάλασσα.

Πηγή: adespoto.gr