Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στις μικρόσωμες φυλές και κυρίως στις μεσήλικες και υπερήλικες σκυλίτσες. Αν τρώει πολύ, πίνει πολύ νερό, ουρεί πολύ, όμως ταυτόχρονα χάνει βάρος, πρέπει να τρέξετε στον κτηνίατρο, αν δεν θέλετε να χάσετε το ζώο σας.

Ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης (τύπος 1) οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης, ενώ ο τύπος 2 οφείλεται στη δράση άλλων ορμονών, που ανταγωνίζονται την ινσουλίνη,όπως στο σύνδρομο Cushing (υπερπαραγωγή κορτιζόνης), δύο μήνες μετά την περίοδο της μη στειρωμένης σκύλας ή σε ζώα που τους χορηγούνται προγεσταγόνα ή κορτιζόνη.

Στον από διαβήτη ο σκύλος εμφανίζει πολυφαγία, πολυδιψία, πολυουρία και χάνει προοδευτικά βάρος. Δεν είναι λίγα τα ζώα που εμφανίζουν καταρράκτη στα μάτια και τυφλώνονται, καθώς και ουρολοιμώξεις.

Στην εξέταση αίματος διαπιστώνονται υπεργλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία και γλυκοζουρία.

Στον τύπο 1 η θεραπεία περιλαμβάνει την εφ όρου ζωής και σε καθημερινή βάση χορήγηση ινσουλίνης με υποδόρια ένεση, διατροφή με ειδικές τροφές και συχνή άσκηση.

Στον τύπο 2 αρκεί η διακοπή της χορήγησης των διαβητογόνων ορμονών ή η στείρωση των θηλυκών για οριστική θεραπεία της νόσου.

πηγή: adespoto