Τον μικρό, καυτό και παράξενο πλανήτη Ερμή έφτασε το ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA «Messenger», το οποίο τέθηκε με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά γύρω του και είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Το «Messenger»  που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη πριν από περίπου 6,5 χρόνια και έχει ήδη διανύσει σχεδόν 7,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, προγραμματίζεται να μείνει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή για τουλάχιστον ένα χρόνο κάνοντας περίπου 730 περιφορές γύρω του, σε υψόμετρο περίπου 200 χλμ., ώστε να τον μελετήσει με λεπτομέρεια.

Αφού γίνουν πρώτα οι αναγκαίοι έλεγχοι ότι και τα επτά επιστημονικά όργανα του «Αγγελιοφόρου» λειτουργούν σωστά, στις 4 Απριλίου θα αρχίσει επισήμως η επιστημονική μελέτη του Ερμή.

Η προηγούμενη αποστολή της NASA για μελέτη του Ερμή ήταν του «Μάρινερ» πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και είχε επιτρέψει να τραβηχτούν μερικές φωτογραφίες. Ο «Messenger» έχει μέχρι στιγμής κάνει τρία σύντομα «περάσματα» από τον Ερμή, πριν τεθεί σε κανονική τροχιά γύρω του, και ήδη έχει χαρτογραφήσει ένα μέρος της επιφάνειάς του.

Παρά την υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, ιδίως στον ισημερινό του (πάνω από 600 βαθμοί Κελσίου), που θα έλιωναν ακόμα και τον μόλυβδο, υπάρχουν ενδείξεις ραντάρ για παγωμένο νερό σε μερικούς κρατήρες, κάτι που το σκάφος θα προσπαθήσει να αποδείξει.

Τα βήματα της NASA αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στη δεκαετία αυτή η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.