Η ναυτιλιακή εταιρεία Cargill έχει υπογράψει μια συμφωνία για να χρησιμοποιήσει ένα γιγάντιο αετό που αναπτύχθηκε από την SkySails GmbH & Co για την εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ένα ποντοπόρο πλοίο.

Η SkySails, που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας, έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο αετό που πετά εμπρός από το πλοίο και παράγει ενέργεια πρόωσης για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στη δεξαμενή έως και κατά 35% σε ιδανικές συνθήκες πλεύσης.

Τον προσεχή Δεκέμβριο η Cargill θα εγκαταστήσουν το σύστημα 320 τ.μ. σε ένα μικρού μεγέθους σκάφος μεταξύ 25.000 και 30.000 τόνων, του οποίου η εταιρεία έχει την μακροχρόνια ναύλωση, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο πλοίο που κινείται από χαρταετό στον κόσμο.

Η Cargill και η SkySails έχουν στόχο το σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η Cargill βοηθά αυτή τη στιγμή τη SkySails στην ανάπτυξη και τη δοκιμή της τεχνολογίας σε συνεργασία με έναν πλοιοκτήτη.

O χαρταετός SkySails θα συνδεθεί με το πλοίο μέσω σχοινιού και θα ελέγχεται από υπολογιστή για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του ανέμου. Ο χαρταετός λειτουργεί σε ύψος μεταξύ 100 με 420 μέτρων και πετά σε ένα σχηματισμό οχτώ. Το σύστημα SkySails είναι αυτοματοποιημένο και απαιτεί ελάχιστες ενέργειες από το πλήρωμα. Ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου διευθύνει το χαρταετό και προσαρμόζει το ίχνος πτήσης του.

Επίσης όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εμφανίζονται στην οθόνη του σταθμού εργασίας της SkySails στη γέφυρα του πλοίου. “Εδώ και αρκετό καιρό, έχουμε ψάξει για ένα έργο που μπορεί να προωθήσει τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές εντός του ναυτιλιακού κλάδου και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα”, δήλωσε ο GJ van den Akker, από την Cargill.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία, ως ένας από τους μεγαλύτερους ναυλωτές του κόσμου ξηρού χύδην φορτίου, παίρνει αυτή τη δέσμευση πολύ σοβαρά. Επιπλέον στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την κατανάλωση καυσίμου και το κόστος.

πηγή: greenbusiness