Καταγγελία από Βρετανούς ορνιθοπαρατηρητές για μεγάλο αριθμό νεκρών αργυροπελεκάνων στη λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας – Θράκης έχει λάβει η Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το Πάρκο περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση περίπου 726.000 στρέμματα.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν 22 λιμνοθάλασσες. Σήμερα στις λιμνοθάλασσες δραστηριοποιούνται 8 αλιευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι τις μισθώνουν και τις εκμεταλλεύονται αλιευτικά.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, στις 16 Φεβρουαρίου, κατά την αυτοψία του Λιμεναρχείου Λάγους, του Δασαρχείου Ξάνθης και φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης διαπιστώθηκε ότι 15 από τους 18 νεκρούς αργυροπελεκάνους είχαν μετακινηθεί ή θαφτεί στην περιοχή.

Η έκθεση νεκροψίας του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ξάνθης για τα εναπομείναντα πουλιά έδειξε ότι πυροβολήθηκαν.

Η Ορνιθολογική, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», μαζί με το περιστατικό των θανατώσεων στο Πόρτο Λάγος, κατήγγειλε και συμβάν στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, όπου έγινε νυχτερινή επιδρομή σε νησίδες φωλιάσματος αργυροπελεκάνων, καταστράφηκαν τα αβγά τους και εκδιώχθηκαν τα πουλιά.

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οι θανατώσεις αργυροπελεκάνων στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος στα μέσα Φλεβάρη είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Ωστόσο, η Ορνιθολογική από την πλευρά της, χαρακτήρισε το συμβάν ως «διεθνή ντροπή και δυσφήμηση που αποτελεί σοβαρή πληγή για το Εθνικό Πάρκο και την κατάσταση των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας».