Σε εθνικό πάρκο πρόκειται να μετατραπεί ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού ύστερα από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που ανακοινώθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Realplanet», αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το υπουργείο θα καταφέρει να σταματήσει τη σχεδιαζόμενη επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού εντός του πυρήνα του εθνικού δρυμού.
Αν και η όλη διαδικασία για την ίδρυση του πάρκου έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, ουδέποτε προχώρησε στο δια ταύτα.

Η ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Παρνασσού αποσκοπεί στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασχολίες των κατοίκων αλλά και με τη δυνατότητα οικοτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, εντός των ορίων του πάρκου επιτρέπεται μεταξύ άλλων η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, η παρακολούθηση των οικολογικών παραμέτρων, η εκτέλεση έργων προστασίας, η επίσκεψη, η ξενάγηση και οργάνωση οικοτουριστικών προγραμμάτων, καθώς και η κατασκήνωση, η άθληση και ο ήπιος χειμερινός αθλητισμός.