Ταχύτατη χαρακτηρίζεται η άνοδος της στάθμης των νερών της Μεσογείου, σύμφωνα με το πρωτοποριακό σύστημα παρατήρησης της θάλασσας του ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην ισπανική Μεσόγειο», αποδίδοντας την ανοδική τάση των υδάτων της Μεσογείου, κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Να σημειώσουμε ότι η στάθμη της Μεσογείου μετά το 1943 ανέβαινε ένα ως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο, ωστόσο τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά, η στάθμη να έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά περίπου.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αυξάνεται τόσο η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου, όσο και η αλατότητά της.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η μελέτη δεν αποδίδει τις παραπάνω τάσεις μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε φυσικές, κυρίως ατμοσφαιρικές, μεταβολές.

Σημειώνεται ότι στην επιφάνεια της θάλασσας της Μεσογείου, η θερμοκρασία αυξήθηκε τον 20ο αιώνα σε βαθμό ανάλογο με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην περιοχή, γύρω στους 0,7 έως 0,8 βαθμούς συνολικά.