Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου κάτοικος των Κυθήρων ενημέρωσε την Ομάδα Διάσωσης της MOm για τη παρουσία μιας μικρής φώκιας στην παραλία Φελωτή των Κυθήρων. Οι φωτογραφίες που στάλθηκαν καθώς και η περιγραφή και η συμπεριφορά του ζώου, δεν ενέπνεαν αρχικά λόγους ανησυχίας.

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου η κτηνίατρος κ. Κατερίνα Σταθάτου κάτοικος Κυθήρων, επικοινώνησε με τη MOm αναφέροντας την ύπαρξη ενός ζώου στην ίδια παραλία. Από τις φωτογραφίες και τη περιγραφή διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για το ίδιο ζώο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραμείνει εκεί όλες αυτές τις μέρες. Με τις οδηγίες της Ομάδας Διάσωσης της MOm και της εξειδικευμένης κτηνιάτρου Δρ Νατάσσας Κομνηνού, η κα Σταθάτου παρακολούθησε το ζώο και του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μετά από 2 μέρες κι αφού το ζώο δεν είχε προσπαθήσει να μπει στο νερό, δεν αντιδρούσε στην ανθρώπινη παρουσία και ήταν εμφανώς αδύναμο, αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο.

Ο «Νηρέας», όπως ονομάστηκε η νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια, είναι περίπου 3 μηνών και ζυγίζει 30 κιλά. Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι είναι αφυδατωμένος, έχει λοίμωξη και δερματικά προβλήματα λόγω παρασίτων. Το εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης του έχει ήδη ξεκινήσει, ακολουθεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τρέφεται με ολόκληρα ψάρια και του χορηγούνται επιπλέον υγρά. Ο «Νηρέας» φαίνεται να μην έχει μάθει ακόμα να πιάνει μόνος του την τροφή του, καθώς μάλλον βρισκόταν στο τελικό στάδιο της γαλουχίας και για άγνωστο λόγο αποχωρίστηκε από τη μητέρα του. Αν όλα πάνε καλά, σε περίπου 1 μήνα που ο «Νηρέας» θα έχει δυναμώσει και θα έχει πάρει αρκετά κιλά, θα είναι έτοιμος να επιστρέψει και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον.

Η MOm ευχαριστεί θερμά το λιμεναρχείο Καψαλίου, και ιδιαιτέρα τον Λιμενάρχη κο Καλλίγερο, την κτηνίατρο κα Κατερίνα Σταθάτου, για την ευαισθησία τους και την άμεση ανταπόκριση, το πλήρωμα του πλοίου «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» για την ασφαλή μεταφορά του ζώου από τα Κύθηρα στη Νεάπολη και τη Hellenic Seaways για τη μεταφορά του στην Αλόννησο. Η βοήθειά τους ήταν καθοριστική για τη διάσωση του «Νηρέα».

πηγή: mom