Σήμα κινδύνου για το οικοσύστημα απευθύνει η Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας, που υπέγραψαν πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για την προστασία της περιοχής.

Την ίδια ώρα ο  Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου των Πρεσπών παραμένει κλειστός και οι εργα΄ζομενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 13 μήνες,με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό κενό στην τήρηση της νομοθεσίας για τη φύλαξη και παρακολούθηση του Πάρκου, καθώς και για τη λειτουργία του κέντρου πληροφόρησης.

Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Υγροτόπων, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, σε γραπτή ανακοίνωσή της, τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επικύρωσης της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και επίλυσης των θεμάτων λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης. Μόνο έτσι, αναφέρει, θα ανοίξει ο δρόμος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού διασυνοριακής συνεργασίας.