Τα επτά τελευταία αλογάκια της Ρόδου παλεύουν να επιβιώσουν για  να κρατήσουν ζωντανή και τη φυλή τους. Ο Σύλλογος «Φαέθων» που εργάζεται για την προστασία του μικρόσωμου αλόγου  έχει κάνει αίτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αναγνώριση της φυλής κάτι που όμως δεν γίνεται αν τα ζώα είναι λιγότερα από είκοσι.

Τα επτά εναπομείναντα αλογάκια, που ζούσαν στα βουνά της Αρχαγγέλου, στη Ρόδο, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις (DNA tests) για λογαριασμό του συλλόγου από το Τμήμα Γενετικής Ανοσολογίας (Department of Immunogenetics) του βρετανικού ιδρύματος Animal Health Trust, που εδρεύει στο Newmarket της Αγγλίας.

Ο Σύλλογος «Φαέθων» προσπάθησε να διασώσει τη σπάνια αυτή φυλή, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο καταφύγιο, με στάβλους, ταΐστρες και ποτίστρες, αποθήκες ζωοτροφών, περιφραγμένους χώρους εκτόνωσης, δεξαμενή συλλογής υδάτων και έκταση, όπου καλλιεργούνται κτηνοτροφικά φυτά.

Επίσης, ανέδειξε τα αλογάκια σε πόλο τουριστικής έλξης, αναθερμαίνοντας την τοπική οικονομία και βοηθώντας ώστε να γίνουν αποδεκτά από την τοπική κοινωνία ως στοιχείο της πολιτισμικής της κληρονομιάς.