Ένα νέο είδος δεινοσαύρου, που έζησε πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια, και αν μικρόσωμος ήταν ιδιαίτερα άγριος και επικίνδυνος ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη βορειοδυτική Αργεντινή.

Ο σαρκοφάγος «Eodromaeus» (σ.σ. σημαίνει δρομέας της αυγής) είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα, βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δεινοσαύρους που έχουν ποτέ βρεθεί.

Η ανακάλυψη του σχεδόν πλήρους απολιθώματος, έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Ρικάρδο Μαρτίνεθ του Εθνικού Πανεπιστημίου Σαν Χουάν της Αργεντινής και παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science».

Με βάση την ανατομία του, που δείχνει ένα πλάσμα ικανό να κυνηγά και να ξεσχίζει τη λεία του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί πρώιμο πρόγονο της ομάδας των σαρκοβόρων δεινοσαύρων (θηρόποδα), η οποία περιλαμβάνει και τον τρομερό «Τυρανόσαυρο» (T. Rex), πιθανότατα την πιο φονική βιολογική «μηχανή» που έχει περάσει από τη γη.