Κι αν δεν είχατε δει κανένα από τα «πρόσωπα» της Αθήνας και παρόλα αυτά ήσασταν αναγκασμένοι να την περιγράψετε, ποια χρώματα θα της δίνατε; Αν μάλιστα είχατε ως ερέθισμα για τη περιγραφή ένα «μαγικό κουτί», το οποίο έκρυβε μέσα του, μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Κωνσταντίνου Βήτα, ηχογραφήσεις με διάφορους ήχους της πόλης, μια συνταγή για γεμιστά, ένα ποίημα του Γ. Σεφέρη κι ένα κείμενο του Πέτρου Μάργαρη, τι συμπέρασμα θα βγάζατε για την πόλη που μπορεί να διασχίζουμε καθημερινά αλλά ίσως σπάνια παρατηρούμε ενδελεχώς…

Σε αυτή ακριβώς την πρόκληση κλήθηκαν να ανταποκριθούν 25 εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουν με μόνη βοήθεια ενός τέτοιου κουτιού την εικόνα της δική μας Αθήνας χωρίς να την έχουν δει ποτέ. Οι Παράξενες Πόλεις και η Στέγη, σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών της Double Decker, κατέγραψαν και μας παρουσιάζουν  πώς ενεργοποίησε τη φαντασία των καλλιτεχνών το μαγικό κουτί των ερεθισμάτων.


Έργο του Alexander Egger για τις «Παράξενες πόλεις: Αθήνα», λεπτομέρεια

Ποιες ιστορίες γέννηθηκαν, ποιες εικόνες σχηματίστηκαν, και εντέλει ποια Αθήνα γεννήθηκε; Σίγουρα όχι εκείνη που επαφίεται στην αίγλη των αρχαίων προγόνων, ούτε αυτή που χάνει την ενεργητικότητά της μέσα στην κρίση.

Οι «Παράξενες Πόλεις : Αθήνα», η έκθεση των 25 αυτών καλλιτεχνών, θα φιλοξενησεί τα χαρούμενα, πολύχρωμα, αισιόδοξα έργα στην Πλατεία Θεάτρου, αποκαλύπτοντας μια πόλη όπου «όλοι πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή τους να  επισκεφτούν».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 20 Απριλίου, στα πλαίσια μιας μεγάλης γιορτής της πόλης στη Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου, με γεύσεις, εικόνες και ήχους. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 12:00 έως 21:00, με δωρεάν είσοδο μέχρι και 28 Ιουνίου.