Γραμμένο στα 1978 το έργο του Λονδρέζου Χάρολντ Πίντερ «Η Προδοσία» – ένα από τα γνωστότερα και πλέον πολυπαιγμένα έργα του βραβευμένου με Νόμπελ δραματουργού, ανεβαίνει για πρώτη φορά σε σκηνή του ΚΘΒΕ.

Την παράσταση που θα κάνει την πρεμιέρα της την ερχόμενη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Υπερώου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σκηνοθέτησε η Γλυκερία Καλαϊτζή και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Γεωργάκης, Άγης Εμμανουήλ και Ειρήνη Μουρελάτου.

Πρόκειται -σε πρώτη ανάγνωση- για την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που… αρχίζει ανάποδα. Όταν τελειώνει. Όταν η προδοσία αρχίζει στη σκηνή, έχει τελειώσει στη ζωή κι ο θεατής γυρίζει σαν με τη μηχανή του χρόνου προς τα πίσω, ξέρει το τέλος, όχι όμως και τη διαδρομή προς αυτό. Στη σκηνή βλέπει πλέον τις κρυφές επιδιώξεις, τις σκόπιμες αποκρύψεις, τα μυστικά και τα ψέματα ενός εκάστου από τους ήρωες.

«Η ιστορία θα μπορούσε – αν δεν την είχε γράψει ο ευφυής Πίντερ και μάλιστα στα 1978, να ήταν μια ιστορία κλισέ. Ένα απλό μπουλβάρ για ένα ιψενικό τρίγωνο. Ο Πίντερ όμως “μυρίζεται από νωρίς τα επερχόμενα και την ήττα μιας γενιάς η οποία εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται κι από έναν ερωτικό φιλελευθερισμό. Ο Πίντερ μας τοποθετεί με την “Προδοσία” στην αρχή ενός κύκλου του οποίου τα αποτελέσματα -σε όλους τους τομείς– βιώνουμε σήμερα…» έλεγε μεταξύ άλλων η σκηνοθέτης του έργου κ. Καλαϊτζή στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ενόψει της πρεμιέρας της παράστασης.

Από τις λίγες (δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου των ενεργών σκηνοθετών) γυναίκες σκηνοθέτιδες – και ειδικά στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται η κ. Καλαϊτζή, μάλλον αρνείται την «γυναικεία σκηνοθετική οπτική».

«Κάποιοι λένε πως… φαίνεται -το όποιο έργο – πολύ δε περισσότερο η “Προδοσία” – αν είναι σκηνοθετημένο από γυναίκα. Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ γι αυτή την “ιδιαίτερη” οπτική καθώς δεν είμαι απ’ αυτούς που βλέπουν το αποτέλεσμα, αλλά το ίδιο το έργο. Υπό την έννοια πάντως του ότι δεν χρεώνω τα πάντα -όλες τις αμαρτίες της “προδοσίας” στη γυναίκα του ιψενικού τριγώνου, ε, ναι, είναι γυναικεία η οπτική μου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτης.

Γνωστός στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο πολυβραβευμένος Βρετανός δραματουργός (τον Απρίλιο του 2000 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ και παρακολούθησε παράσταση άλλου έργου του στο ΚΘΒΕ) τιμήθηκε στα 2005 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ικανότητά του «να αποκαλύπτει το βάραθρο μέσα από τη μωρολογία της καθημερινότητας και να παραβιάζει τις πύλες για να εισέλθει στους κλειστούς θαλάμους» ή πιο ελεύθερα «να αποκαλύπτει σκοτεινά στοιχεία και δυνάμεις της καθημερινότητας και να φτάνει στα άδυτα της ψυχής»…

Ο Χάρολντ Πίντερ γεννήθηκε στα 1930 και πέθανε στο Δεκέμβρη του 2008.

Η «Προδοσία» ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ σε μετάφραση της Εύης Γεωργουσοπούλου, σκηνικά Ευαγγελίας Κερκινέ και κοστούμια Μαρίας Καραδέογλου.