O Evripidis and his Tragedies ξεκίνησε σαν ένα προσωπικό μουσικό project του Ευριπίδη Σαμπάτη, ενός πιανίστα με κλασική εκπαίδευση, συγγραφέα και εικαστικού, ενώ ακόμα βρισκόταν στην Αθήνα και τραγουδούσε μόνος του παίζοντας πιάνο.

Η καρδιά του τον οδήγησε στη Βαρκελώνη, όπου άρχισε να κάνει live εμφανίσεις μόνος, κυρίως σε μικρά μπαρ. Γρήγορα ανακάλυψε ότι μερικοί από τους φίλους του, ήδη μέλη σε άλλα συγκροτήματα της ζωντανής indie σκηνής της Βαρκελώνης, ήταν πολύ ταλαντούχοι και ότι περνούσε καλά παίζοντας μουσική μαζί τους.

Άραγε ήταν πεπρωμένο η έλξη τους προς το project ή όλα προέκυψαν από την πρόσκλησή του να συμμετέχουν; Όπως και να ’χει, το αποτέλεσμα ήταν μια σύμπνοια από φρέσκες ιδέες που γρήγορα άρχισε να γίνεται το τέλειο soundtrack της ζωής στην πόλη.

Η διαρκώς εξελισσόμενη δυναμική φύση του project αλλάζει μορφές ανάλογα με τον χώρο, τον τρόπο που ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες ή το που φυσάει ο άνεμος. Ο Evripidis and his Tragedies είναι άλλοτε ένα one-man show κι άλλοτε ένα πολυάνθρωπο εύρημα, που έχει εμφανιστεί ζωντανά σε πολλά διαφορετικά μέρη: από μικρά μπαρ και nightclubs σε γκαλερί τέχνης και μπουτίκ, από διεθνή φεστιβάλ (Primavera Sound, Primavera Club, Faraday, Placa Odiseea, Synch, Petit Comitée) σε εγκαταλειμμένα διαμερίσματα, από θέατρα σε ταράτσες και από δισκάδικα σε επιδείξεις μόδας. Αυτό το εγκάρδιο project έχει δεχτεί ζεστή υποδοχή σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μπιλμπάο, Γκρόνινγκεν και σε πολλές άλλες πόλεις.

Η μουσική του Evripidis and his Tragedies είναι pop με οδηγό το πιάνο, άλλες φορές ηλιόλουστη και άλλες σκοτεινή. Προσφατα έγραψαν για τα τραγούδια του ότι συνδυάζουν μοναδικά όλη την δημοφιλή μουσική του 20ού αιώνα, ξεκινώντας από την κλασσική (Fauré, Ravel…), περνώντας από την αμερικάνικη μουσική των δεκαετίων του 20 και του 30, το μιούζικαλ, το καμπαρέ και όλη την ποπ από το 50 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και τη μουσική επένδυση ταινιών που φαίνεται να έχει επηρρεάσει πολύ. Προσθέστε σε αυτά την αμέριστη αγάπη του Ευριπίδη για τη μουσική του μπαρόκ και έχετε ένα συνδυασμό ιδιόμορφο και αλλεργικό στις ταμπέλες, επηρεασμένο από καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως οι Beach Boys, τα γυναικεία συγκροτήματα των 60´s, όπως οι Shirelles και οι Shangri-Las, ο Jonathan Richman, οι Belle & Sebastian, οι The Magnetic Fields, ο Scott Walker, η Kate Bush, ο F.Chopin ή ο J.S.Bach.

Ο Evripidis and his Tragedies έχει κυκλοφορήσει δύο album ενώ έρχεται σύντομα και ο τρίτος δίσκος του. Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε και ενα EP με τίτλο «…and it was good while it lasted, baby!».

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, στις 5 Σεπτεμβρίου στις 21:00, θα παρουσιάσει κομμάτια από όλη του την καριέρα, στην πιο απογυμνωμένη από στολίδια αλλά και πιο ουσιαστική version τους. Ένας συνδυασμός πιάνου – φωνής που είναι αρκετός για να βυθίσει τον ακροατή σε αυτό τον βαθιά προσωπικό αλλά ταυτόχρονα τόσο αναπάντεχα οικείο σε όλους μας κόσμο του δημιουργού του.

Νομισματικό Μουσείο
Πανεπιστημίου 12, Αθήνα
210 3610067