«Που είναι ο Βέρντι, που είν’ ο Πουτσίνι, που έχουν πάει όλοι εκείνοι;», όπως τραγουδάει και η trash κυρία Ελισάβετ στο ακόμα πιο trash τραγούδι του Νίκου Καρβέλα…

Εν προκειμένω «όλοι εκείνοι» οι κλασικοί (και δεν αναφερόμαστε βεβαίως στον Καρβέλα αλλά στο Βέρντι και στην παρέα του) αποσύρονται για λίγο διακριτικά. Και δίνουν τόπο στα… νιάτα: Στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου η σύγχρονη όπερα έχει την τιμητική της, όχι με ένα αλλά με τρία έργα που θα παρουσιάζονται την ίδια βραδιά.

Πρόκειται για τα: «Διωγμένος» της Ευαγγελίας Τόνια, «Ο Φρόυντ για εκείνη» του Ιωσήφ Βαλέτ και «Η παλίρροια» του Μπόρις Μπλάχερ, σε ποιητικό κείμενο του Χάιντς φον Κράμερ, τα οποία έχουν ως κοινό θέμα την ψυχανάλυση.

Εκτός από το τελευταίο, το οποίο συνετέθη στο Βερολίνο το 1946, τα άλλα δύο έργα διακρίθηκαν στο διαγωνισμό σύγχρονης όπερας που είχε προκηρύξει η ΕΛΣ.

Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου, σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης, σκηνικά Σωτήρης Στέλιος, κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη.

Τραγουδούν, μεταξύ άλλων, οι: Βούλα Αμιραδάκη, Μαρία Κόκκα, Ελενα Μαραγκού, Νίκος Στεφάνου. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 12 και φτάνουν τα 8 ευρώ το παιδικό και το φοιτητικό. Οικονομικό αντίτιμο για μια σειρά παραστάσεων που πρέπει να τύχουν της υποστήριξής μας.

Γιατί όπερα δεν είναι μόνο ο Βέρντι και ο Πουτσίνι, είναι και όλοι εκείνοι, οι σύγχρονοί μας που εξέλιξαν και εξακολουθούν να εξελίσσουν το είδος.

Πηγή: tospirto.net