Το ντοκιμαντέρ του Θύμιου Κάκκου, με θέμα «Το οδοιπορικό του Τσε Γκεβάρα στην Αργεντινή» και τίτλο «Σε βρήκα Τσε», προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.

Στην έκθεση φωτογραφίας του Θύμιου Κάκου, το οδοιπορικό στην Αργεντινή, για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ «Σε βρήκα ΤΣΕ», αποτυπώνεται σε 24 φωτογραφίες. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μπουένος Άιρες, τα βουνά της Κόρντομπα και τη μικρή πόλη Άλτα Γκρασία, το μέρος που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Θύμιος Κάκος δήλωσε: «Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Τσε η σημερινή παρουσία του παιδικού του φίλου και συνοδοιπόρου του Κάρλος Καλίκα Φερέρ αποτελεί μια σημαντική πνοή αναζωπύρωσης της φλόγας των ιδεών του αιώνιου επαναστάτη, πράγμα που το έχουμε τόσο ανάγκη στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε».

Ο Μανώλης Γλέζος, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τον Τσε Γκεβάρα «σύμβολο αντίστασης, προόδου και ελπίδας για να έλθει ο λαός στην εξουσία», και προσέθεσε ότι «μετά τη δολοφονία του και στην Ελλάδα οι ακτιβιστές και οι αγωνιστές ήθελαν να ταυτιστούν μαζί του και πήραν το δικό του μοντέλο». Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δήλωσε, επίσης, ότι γνωρίστηκε προσωπικά με τον Τσε Γκεβάρα όταν πήγε στην Κούβα και τόνισε: «Στην κουβέντα μου με τον Τσε είδα έναν άνθρωπο της προσφοράς που θυσίαζε τον εαυτό του για το σύνολο. Ο Τσε είναι προσφορά, είναι θυσία για όλους τους λαούς του κόσμου. Γι’ αυτό θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες τιμές να έλθω και να μιλήσω γι’ αυτόν σε αυτή την εκδήλωση». Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε: «Ο Τσε ζει στον καθένα από μας. Ζει μέσα από μας, μέσα από τον καθένα μασ που θέλει να προσφέρει τον εαυτό του θυσία για το σύνολο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.