Με έργα του Μπαχ, σε δύο συναυλίες για την ειρήνη, σήμερα και αύριο, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Απόψε στις εννιά και αύριο την ίδια ώρα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του John Georgiadis συνοδεύει την ADAP, σε δύο μοναδικές συναυλίες.

Μία ομάδα καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αρμενία, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα και την Unesco, δημιούργησε το 2001, στο Παρίσι, έναν σύνδεσμο με την επωνυμία ADAP (Αssociation des Artistes pour la Paix).

Στόχος ήταν η πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες να αναδεικνύουν τόσο την ανάγκη όσο και τη δυνατότητα συμφιλίωσης λαών μεταξύ των οποίων υπάρχουν αντιθέσεις και διαμάχες.

Για τον λόγο αυτό, τα εκάστοτε μουσικά σύνολα θα αποτελούσαν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες που προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Οι δραστηριότητες του Οργανισμού ξεκίνησαν με δύο συναυλίες στη μεγάλη αίθουσα της Unesco στο Παρίσι, το 2003.

O Οργανισμός ADAP αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή μας και μια δημιουργική, ζωντανή κοινότητα μουσικών.

Παρόλο που μια κεντρική ομάδα συνεργατών παραμένει σταθερή, τα πρόσωπα και η καλλιτεχνική τους ειδίκευση είναι ευέλικτα στοιχεία μιας ανοιχτής ομάδας καλλιτεχνών.

Η βασική δομή με την οποία παρουσιάζεται σήμερα ο ADAP είναι ένα σχήμα εννέα πιανιστών (Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Η.Π.Α., Αρμενία, Ιράν) που παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα διαφορετικών συνδυασμών σε ένα, δύο, τρία και τέσσερα πιάνα.