Στο «σφυρί» βγαίνει το μονοθέσιο, με το οποίο έκανε πρεμιέρα ο Άιρτον Σένα στη Formula 1. Ο μεγάλος πιλότος οδήγησε την Toleman TG183B στο πρώτο του Γκραν Πρι τον Μάρτιο του 1984 στη Βραζιλία. Σε εκείνον τον αγώνα είχε εγκαταλείψει, όμως κατάφερε και πήρε βαθμούς στα επόμενα Γκραν Πρι στο Κιαλάμι και στο Ζόλντερ.

Η Toleman ήταν μία από τις μικρές ομάδες της Formula 1, αν το συγκεκριμένο μονοθέσιο πέρασε στην ιστορία εξαιτίας των δύο πίσω αεροτομών του. Η ασυνήθιστη αυτή κατασκευή δεν πέτυχε ωστόσο τον σκοπό της, δηλαδή να κάνει ταχύτερα τα αυτοκίνητα της Toleman, γιαυτό και αντικαταστάθηκε αργότερα από μία συμβατική με μονή αεροτομή.

Η πρώτη Formula 1 του Σένα βρίσκεται στην κατοχή της βρετανικής εταιρείας Cars International, η οποία ειδικεύεται στα ιστορικά αγωνιστικά μονοθέσια. Το αυτοκίνητο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά την αγωνιστική σεζόν του 1984 και πωλήθηκε αργότερα στις ΗΠΑ. Εκεί αναπαλαιώθηκε τη δεκαετία του 90 και ακολούθως επέστρεψε στην Αγγλία. Η Cars International τονίζει, ότι διαθέτει τον ίδιο Turbo κινητήρα της Hart που είχε και όταν το οδηγούσε ο Σένα, ενώ δεν αποκαλύπτει πόσο το κοστολογεί.

Πηγή: gazzetta.gr