Η Bridgestone (βιομηχανία ελαστικών) ένας παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη κινητικότητα και τις προηγμένες λύσεις, η Arlanxeo (παραγωγός συνθετικής γόμας) και η Solvay (ειδικευμένη  στο Υψηλά Βιοδιασπώμενο Πυρίτιο – HDS), ανακοίνωσαν σήμερα την παρουσίαση της Techsyn, μια νέας, από κοινού εξελιγμένης, πλατφόρμας τεχνολογίας ελαστικών, που επιτρέπει στα ελαστικά να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Η Techsyn συνδυάζει τη χημικά βελτιστοποιημένη συνθετική γόμα με εξειδικευμένο πυρίτιο, που αλληλεπιδρά σε μοριακό επίπεδο, για να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Κάθε υλικό που εμπεριέχεται στην συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε παράλληλα από τις τρεις εταιρείες για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα τεχνολογίας ελαστικών με υψηλή απόδοση. Η τεχνολογία επιτρέπει στα ελαστικά να επιτυγχάνουν καλύτερη απόδοση κατά της φθοράς έως 30% και αντίσταση κύλισης μειωμένη έως 6% και, σε σύγκριση με άλλα συμβατικά θερινά ελαστικά, χωρίς συμβιβασμούς στους υπόλοιπους τομείς απόδοσης.

Με στόχο την εξασφάλιση λιγότερης απώλειας υλικού λόγω φθοράς των ελαστικών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της  απόδοσης κατά της φθοράς των ελαστικών καθ ‘όλη τη διάρκεια ανάπτυξης της τεχνολογίας, η οποία αυξάνει την βιώσιμη απόδοση των ελαστικών, μειώνοντας την συνολική κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 , βελτιώνοντας την χιλιομετρική απόδοση του πέλματος.  Επίσης, επεκτείνει την διάρκεια ζωής των ελαστικών έως 30%, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να χρειάζονται αλλαγή λιγότερο συχνά και μακροπρόθεσμα.

Η τεχνολογία αυτή έχει την ικανότητα εξισορρόπησης της απόδοσης ενός ελαστικού σε σχέση με την αντίσταση κύλισης, τη φθορά και την πρόσφυση σε βρεγμένο και έχει περιθώρια ευρύτερης προσαρμογής προκειμένου να καλύψει διάφορες ανάγκες. Για παράδειγμα, το πλεονέκτημα κατά της φθοράς μπορεί να μετατραπεί αντ ‘αυτού σε ενίσχυση της πρόσφυσης στο βρεγμένο. Η ευελιξία που παρέχει η Techsyn είναι εφικτή χάρη στις προηγμένες εξελίξεις του πυρίτιου από την Solvay, την τεχνογνωσία της Arlanxeo στην ανάπτυξη, κατασκευή και παράδοση νέων πολυμερών ελαστικών και την καινοτόμο τεχνολογία σύνθεσης γόμας της Bridgestone.