Το πιο δημοφιλές Opel –θεωρητικά τουλάχιστον- ανεβάζει τον πήχη στις επιδόσεις πλαισίου, κινητήρων και κιβωτίων. Νέοι, αναβαθμισμένοι και αποδοτικοί 3κύλινδροι, υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες 1000 κυβ. εκατ., κιβώτια με ομαλή διαδικασία αλλαγών σχέσεων, μία νέα ανάρτηση και το βελτιστοποιημένο σύστημα διεύθυνσης προσφέρουν υψηλά επίπεδα άνεσης και ακρίβειας. Το Corsa προσφέρεται επίσης με νέα καμπίνα που αποπνέει μία αίσθηση υψηλής ποιότητας, ευρυχωρίας αλλά και προηγμένης τεχνολογίας με σύστημα infotainment IntelliLink και υπερσύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Οι σχεδιαστές της Opel έδωσαν στο Corsa δυναμικό σχήμα ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, με κομψές, ανάγλυφες φόρμες και ακριβείς λεπτομέρειες, ώστε να έχει όλα τα προσόντα προκειμένου να συνεχίσει την επιτυχία των 32 χρόνων σε ένα πολύ ανταγωνιστικό τμήμα της αγοράς. Η 5η γενιά Corsa θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο «Mondial de l’Automobile 2014» στο Παρίσι (4 – 19 Οκτωβρίου), ενώ θα περάσει από τις γραμμές συναρμολόγησης των εργοστασίων των Zaragoza και Eisenach, πριν από το τέλος της χρονιάς.

Νεανική σχεδίαση και άφθονοι χώροι σε συμπαγείς διαστάσεις

Μέσα σε 32 χρόνια και τέσσερις γενιές, σχεδόν 12 εκατομμύρια Corsa πουλήθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 2,8 εκατομμυρίων της τρέχουσας 4ης γενιάς. Με μέσες ετήσιες πωλήσεις 370.000 μονάδες, το Corsa είναι από τα πιο δημοφιλή διαχρονικά μοντέλα της κατηγορίας του. Μυστικό της επιτυχίας του είναι η άριστη αξιοποίηση χώρου: με μήκος μόλις 4 m, μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μέχρι πέντε άτομα –σε οικογενειακές, 5θυρες εκδόσεις και σε σπορ, 3θυρες. Η νέα γενιά συνεχίζει τη συνταγή επιτυχίας – μέσα από μία εντελώς διαφορετική εκδοχή. Η εξωτερική του σχεδίαση είναι πιο φρέσκια, πιο προηγμένη και με άποψη. Στην «φυσιογνωμία» του κυριαρχούν προβολείς σχήματος «φτερού» με τα φώτα ημέρας LED και η χαμηλή σπορ τραπεζοειδής μάσκα με μία δυναμική μπάρα που εδράζει το έμβλημα της φίρμας. Στα ανάγλυφα πλευρά του αμαξώματος διαγράφεται η χαρακτηριστική λεπίδα, ενώ πίσω, τα φαρδιά οριζόντια διαιρούμενα φώτα συντελούν στην οπτική διεύρυνση του αυτοκινήτου, ενισχύοντας την αίσθηση δυναμικού στησίματος. Ωστόσο, η αλλαγή γίνεται αντιληπτή στο τιμόνι και στην οδήγησή. Η νέα καμπίνα χρησιμοποιεί «καθαρά», επιμηκυμένα σχήματα και ένα μίγμα προηγμένων υλικών. Σε συνδυασμό με το αισθητά πιο άνετο πλαίσιο, το πιο ακριβές σύστημα διεύθυνσης, τους νέους κινητήρες και τα μειωμένα επίπεδα θορύβων, διασφαλίζεται μία νέα, καλύτερη οδηγική εμπειρία.

Νέα συστήματα πλαισίου διεύθυνσης για υψηλότερη ευστάθεια

Κορυφαία προτεραιότητα για την ομάδα μηχανολογικής εξέλιξης της Opel ήταν να προσφέρει στους πελάτες μία οδηγική εμπειρία επιπέδου μεγαλύτερων, ακριβότερων αυτοκινήτων ως προς την άνεση και ακρίβεια. Στιβαρή βάση γι’ αυτό αποτελούν τα νέα συστήματα πλαισίου και διεύθυνσης. Το πλαίσιο δεν κληρονομεί ούτε ένα εξάρτημα από το τρέχον Corsa. Η ευστάθεια σε ευθεία πορεία και στις στροφές αυξάνεται χάρη στο κατά 5 mm χαμηλότερο κέντρο βάρους, το πιο άκαμπτο υποπλαίσιο, και τη νέα γεωμετρία της ανάρτησης που περιλαμβάνει νέο εμπρός ακραξόνιο. Ο έλεγχος κλίσεων αμαξώματος, η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και τα χαρακτηριστικά υποστροφής έχουν βελτιωθεί. Τα νέα χαρακτηριστικά απόσβεσης προσφέρουν επίσης στην 5η γενιά Corsa καλύτερο φιλτράρισμα των κραδασμών σε λακκούβες και ανώμαλο οδόστρωμα, διασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική άνεση για μικρό αυτοκίνητο.
Η εξέλιξη μιας νέας αρχιτεκτονικής ηλεκτρικών συστημάτων για την πέμπτη γενιά Corsa επιτρέπει πιο προηγμένο επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων συστημάτων. Σε συνδυασμό με τη νέα γεωμετρία και χαρτογράφηση λογισμικού του συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας, επιτυγχάνεται ταχύτερη απόκριση και μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση και άνεση. Νέο στάνταρ χαρακτηριστικό που μειώνει την προσπάθεια του οδηγού στο τιμόνι στις χαμηλές ταχύτητες, είναι το City mode που ενεργοποιείται μέσω διακόπτη.
Όπως και στο τρέχον μοντέλο, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο set up πλαισίου, Comfort και Sport. Το Sport πλαίσιο έχει σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ και ειδική γεωμετρία και χαρτογράφηση συστήματος διεύθυνσης για πιο άμεση απόκριση.

Η τελευταία γενιά 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo

Kάτω από το καπό του λεγόμενου «Corsa E» 5ης γενιάς είναι ο νέος τρικύλινδρος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Αυτή η σύγχρονη, μικρή κινητήρια μονάδα είναι ο μοναδικός 3κύλινδρος, 1.0L κινητήρας παραγωγής με αντικραδασμικό άξονα, χάρη στον οποίο εγκαινιάζονται νέα πρότυπα NVH στην κατηγορία (λόγω μειωμένων θορύβων, κραδασμών & τριγμών) και κορυφαία οδηγική άνεση. Ο συμπαγής, αλουμινένιος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, ο οποίος ήδη πληροί τα πρότυπα Euro 6, διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, 66 kW/90 hp ή 85 kW/115 hp. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από άμεση απόκριση και ισχυρή ροπή στις χαμηλές στροφές, παράγοντας 170 Nm από τις 1.800 rpm. Ο νέος, μικρού κυβισμού 3κύλινδρος κινητήρας εφοδιάζεται στάνταρ με τεχνολογία Start/Stop.

Η γκάμα βενζινοκινητήρων του νέου Corsa επεκτείνεται επίσης με τη προσθήκη ενός νέου 1.4 turbo 74 kW/100 hp με μέγιστη ροπή 200 Nm, και τους περαιτέρω εξελιγμένους ατμοσφαιρικούς κινητήρας 1.2 και 1.4L προδιαγραφών Euro 6. Επιπλέον, πλήρως ανανεωμένοι, πιο πολιτισμένοι και προδιαγραφών Euro 6 οι κινητήρες 1.3 CDTI με 55 kW/75 hp και 70 kW/95 hp αυξάνουν τις επιλογές στις εκδόσεις diesel. Στο λανσάρισμα, η πιο οικονομική έκδοση Corsa – με 70 kW/95 hp, 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και Start/Stop – εκπέμπει μόλις 89 g/km CO2. Περισσότερες εκδόσεις χαμηλών ρύπων θα ακολουθήσουν την ερχόμενη άνοιξη.

Όμως δεν είναι μόνον οι νέοι κινητήρες που κάνουν την οδήγηση καλύτερη. Η υιοθέτηση νέων κιβωτίων συμβάλλει επίσης σε μία αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία και στη βελτιωμένη απόδοση. Και οι δύο εκδόσεις του 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζονται με νέο, συμπαγές 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Η απόδοση αυξάνεται χάρη στη σχεδίαση χαμηλών τριβών και στην ακρίβεια των αλλαγών. Η αλλαγή σχέσεων στο νέο Corsa είναι άνετη και ομαλή, γρήγορη και ακριβής. Επιπλέον, η Opel προσφέρει επίσης τη νεότερη γενιά 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου καθώς και το νέο Easytronic 3.0 που προσφέρει βελτιωμένη, πιο ομαλή απόκριση, συνδυάζοντας την άνεση ενός αυτόματου με την απόδοση του μηχανικού κιβωτίου.

IntelliLink και συστήματα υποστήριξης οδηγού

Σχεδιασμένη με σαφήνεια, η καμπίνα του νέου Corsa αναπτύσσεται γύρω από ένα εντυπωσιακό κέντρο ελέγχου οδηγού με το ταμπλό οργάνων να ορίζεται από οριζόντιες γραμμές που επιτείνουν την αίσθηση ευρυχωρίας. Η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος IntelliLink είναι εργονομικά τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, κοντά στον επιλογέα ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να ελέγχει γρήγορα και διαισθητικά τα κιβώτιο και την οθόνη αφής. Το προηγμένο σύστημα infotainment προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες συνδεσιμότητας, είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android και λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν Bluetooth και Siri Eyes Free. Διατίθενται ποικίλες εφαρμογές όπως BringGo για πλοήγηση, καθώς και Stitcher και TuneIn για ιντερνετικό ραδιόφωνο και podcasts, ενώ υπάρχει μία πρακτική βάση σύνδεσης και φόρτισης FlexDock για smartphones.

Το νέο Corsa λανσάρει μία σειρά συστημάτων υποστήριξης οδηγού, πολλά από τα οποία είναι καινοτόμα στην κατηγορία. Η ασφάλεια έχει αυξηθεί χάρη συστήματα όπως, προβολείς bi-xenon με φωτισμό στροφών, Side Blind Spot Alert και εμπρός κάμερα Opel Eye με Road Sign Recognition, Lane Departure Warning, High Beam Assist, Following Distance Indication και Forward Collision Warning. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, το Forward Collision Alert χρησιμοποιεί μία κόκκινη προειδοποίηση που προβάλλεται στο παρμπρίζ. Επιπλέον, η ένδειξη του συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (Tire Pressure Monitoring System) προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας πίεσης σε κάποιο από τα ελαστικά.

Η οδηγική άνεση βελτιώνεται με το Advanced Park Assist που εκτελεί αυτόματα ελιγμούς διεύθυνσης στο παρκάρισμα καθώς και με τη κάμερα οπισθοπορείας (Rear View Camera) και τη λειτουργία Hill Start Assist. Το τιμόνι, τα εμπρός καθίσματα και τώρα το παρμπρίζ είναι θερμαινόμενα δημιουργώντας μία ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα στην καμπίνα και καλή ορατότητα τις κρύες ημέρες. Το εσωτερικό διαθέτει εμπρός καθίσματα τύπου μπάκετ που ξεχωρίζουν για την ποιότητα κατασκευής τους, μία μεγάλη πανοραμική οροφή και ευχάριστο εσωτερικό φωτισμό που χαρίζει μία αίσθηση φιλοξενίας και ζεστασιάς.

Τέλος, για τους λάτρεις των σπορ, στο πίσω τμήμα του νέου Corsa μπορεί να ενσωματωθεί το πρακτικό σύστημα μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.