Μπορεί να φαίνεται ότι οι τομάτες και τα οχήματα δεν έχουν τίποτα κοινό. Ωστόσο, οι ερευνητές της Ford και της H.J. Heinz Company εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας καινοτόμου συνεργασίας.

Οι επιστήμονες μελετούν τη χρήση ινών της ντομάτας με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων, συνθετικών υλικών για χρήση στην παραγωγή οχημάτων. Ειδικά αποξηραμένες φλούδες τομάτας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κλιπ καλωδιώσεων ή αποθηκευτικά δοχεία κατάλληλα για κέρματα ή άλλα μικροαντικείμενα σε οχήματα.

«Διερευνούμε κατά πόσον αυτό το υποπροϊόν επεξεργασίας φαγητού έχει νόημα σε μία αυτοκινητιστική εφαρμογή», δήλωσε η Ellen Lee, plastics research technical specialist της Ford. «Στόχος μας είναι να εξελίξουμε ένα ανθεκτικό, ελαφρύ υλικό που πληροί τις απαιτήσεις των οχημάτων μας, και ταυτόχρονα μειώνει τις συνολικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον».

Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Ford ξεκίνησε συνεργασία με τις Heinz, Coca-Cola Company, Nike Inc. και Procter & Gamble προκειμένου να επιταχύνει την εξέλιξη ενός πλαστικού 100% φυσικής προέλευσης, που θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε κάθε είδους παραγωγή -από υφάσματα μέχρι συσκευασίες- και με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ όσο σημερινά υλικά συσκευασίας με βάση το πετρέλαιο.

Οι ερευνητές της Heinz μελετούσαν καινοτόμες μεθόδους για να ανακυκλώνουν και να επαναχρησιμοποιούν φλούδες, κοτσάνια και σπόρους από δύο εκατομμύρια και πλέον τόνους ντομάτες που η εταιρία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο για την παραγωγή του πιο επιτυχημένου προϊόντος της: της Heinz Ketchup. Η ηγεσία της Heinz στράφηκε στη Ford.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχει αναγνωριστεί η αξία της τεχνολογίας αυτής», δήλωσε ο Vidhu Nagpal, associate director, packaging R&D for Heinz. «Αν και βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικά στάδια έρευνας, και υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις μελλοντικές προοπτικές για την εξέλιξη των βιώσιμων πλαστικών καθαρά φυτικής προέλευσης».

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, οι βιομηχανίες αυτοκινήτων έχουν αυξήσει τη χρήση ανακυκλωμένων μη μεταλλικών και οργανικών υλικών. Όπως π.χ. με εξαρτήματα κονσόλας ενισχυμένα με κυτταρικές ίνες και τις βάσεις καλωδιώσεων από επεξεργασμένους φλοιούς ρυζιού, με συνθετικά υλικά βασισμένα σε καρύδα, ανακυκλωμένο βαμβάκι για τις μοκέτες και τα καλύμματα των καθισμάτων, αλλά και αφρό σόγιας για τα μαξιλάρια καθισμάτων και τα προσκέφαλα.