Όποιος δεν είναι λάτρης της κλασικής αυτοκίνησης, τότε δεν μπορεί στα σίγουρα να καταλάβει το αστρονομικό του ποσού που κοστίζει σήμερα ένα «σαράβαλο» 8 δεκαετιών.

Το γεγονός λοιπόν ότι βγαίνει σε δημοπρασία μια Aston Martin Ulster CMC 614, που αναμένεται να πιάσει πάνω από 2,4 εκατ. δολάρια (1,76 εκατ. ευρώ) όταν γίνει αντικείμενο έριδας στον οίκο Bonhams (Goodwood Festival of Speed Sale) στις 27 Ιουνίου, δεν του λέει τίποτα.

Κι όμως, μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει πώς η αγωνιστική ιστορία και ο μικρός αριθμός παραγωγής μπορούν να εκτινάξουν την τιμή μιας λαμαρίνας, κάνοντάς τη σκανδαλωδώς ακριβή.

Ήταν λοιπόν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Ulster αποφάσισε να γίνει ένα από τα πρώιμα δείγματα της Aston Martin μαγείας: μόλις 21 μοντέλα πάτησαν ποτέ δρόμο από το 1935 έως και το 1936, όταν διακόπηκε άρον-άρον η παραγωγή της για να ριχτεί η Aston Martin με τα μούτρα στην πολεμική προετοιμασία της Βρετανίας. Κι ενώ δεν ξέρουμε πόσα έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, σίγουρα πάντως δεν θα είναι περισσότερα από μια χούφτα CMC 614.

Και βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη και την καθαρόαιμη αγωνιστική φύση της ρετρό κούκλας, στο βολάν της οποίας έχουν καθίσει θρύλοι όπως οι Eddie Hall, Tommy Clarke και Maurice Falkner.

Με V4 κινητήρα 1.496 κυβικών, το Ulster έπιανε πάνω από 160 χλμ/ώρα (το 1935!), με τους τολμηρούς πιλότους να το οδηγούν σαν μηχανάκι, γέρνοντας δηλαδή το σώμα τους τις στροφές. Και βέβαια, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, το αγωνιστικό πήρε μέρος σε περισσότερους από 100 αγώνες στη ζωή του, κάνοντας διάλειμμα μόνο όταν οι Σύμμαχοι πολεμούσαν τις κακές δυνάμεις του Άξονα.

Όσο για το όνομά του, το «Ulster» αναφέρεται σε μια περιοχή της Ιρλανδίας διάσημη για την κούρσα ταχύτητας που φιλοξενούσε, στην οποία είχε διαγωνιστεί φυσικά και η συγκεκριμένη Aston. Και βέβαια το αγωνιστικό πήρε μέρος και στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans το 1935, τερματίζοντας όγδοο.

Παρά τα πολλά χρονάκια του, η αγωνιστική του φύση δεν λέει να καταλαγιάσει, κι έτσι το Ulster πήρε πολύ πρόσφατα μέρος (Απρίλιος 2014) στο Vintage Sports Car Club Spring Start στο σιρκουί του Σίλβερστοουν της Αγγλίας!

Αγέραστη και ακούραστη…