Το BMW Group και η Great Wall Motor προάγουν την ηλεκτροκίνηση με τη δημιουργία ενός εργοστασίου στην Κίνα, όπου το Γερμανικό Group θα κατασκευάζει μελλοντικά, πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα Mini.

Υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής Κινεζικής κυβέρνησης και εκπρόσωποι της Great Wall Motor και του BMW Group ανακοίνωσαν την έναρξη της νέας κοινοπραξίας, Spotlight Automotive Limited. Η ετήσια, στάνταρ παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα φτάνει τα 160.000 οχήματα, κάτι το οποίο θα απαιτήσει ανθρώπινο δυναμικό περίπου 3.000 ατόμων μετά τη φάση εκκίνησης. Οι δύο εταίροι θα επενδύσουν συνολικά γύρω στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Η φάση ανέγερσης προγραμματίζεται για το διάστημα 2020 – 2022.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Zhangjiagang στην επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας, στη θέση του νέου εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων. Τα επίσημα εγκαίνια σηματοδοτούν το επόμενο ορόσημο στη σχέση μεταξύ Great Wall Motor και BMW. Το καλοκαίρι του 2018, υπογράφηκε η συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με ισότιμη συμμετοχή 50:50 στο Βερολίνο, παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού Li Keqiang και της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Πλέον της παραγωγής, το καινοτόμο μοντέλο της κοινοπραξίας περιλαμβάνει την κοινή ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όραμα της κοινοπραξίας είναι η παραγωγή μελλοντικών ηλεκτρικών Mini καθώς και αρκετών οχημάτων και μαρκών για την Great Wall Motor. Μετά το λανσάρισμα του ολοκαίνουργιου πλήρως ηλεκτρικού Mini πρώτης γενιάς, που θα κατασκευάζεται στην Οξφόρδη και θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2020, επιτυγχάνεται τώρα ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας. Το εργοστάσιο της Mini στην Οξφόρδη, που πρόσφατα κατασκεύασε το 10-εκατομμυριοστό αυτοκίνητο από το 1959 που λανσαρίστηκε η μάρκα, θα παραμείνει η καρδιά και η έδρα παραγωγής των θρυλικών μοντέλων, ενώ η κοινοπραξία Spotlight Automotive θα παρέχει πρόσθετη δυναμικότητα και ευελιξία.

Η επιλογή της πόλης Zhangjiagang για την ανέγερση του εργοστασίου της Spotlight βασίστηκε σε κριτήρια όπως αξιόπιστο δίκτυο προμηθευτών, εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό και καλές υποδομές. Η Τσιανγκσού είναι επίσης μία από τις κορυφαίες επαρχίες της Κίνας στους τομείς οικονομικών, παιδείας και τεχνολογίας.

Το BMW Group αναλαμβάνει σταθερή δέσμευση για συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας με υφιστάμενες δομές και κανάλια πωλήσεων στην Κίνα. Η κοινοπραξία δεν θα ιδρύσει πρόσθετο οργανισμό πωλήσεων στην Κίνα για μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα. Κάθε εταίρος της κοινοπραξίας θα χρησιμοποιεί το δικό του κανάλι πωλήσεων για τις δικές του μάρκες.

Νίκος Τσάδαρης