Το σκηνικό για το αυτοκίνητο και για την ομάδα που θα παρατάξει η BMW στο Πρωτάθλημα ABB Formula E της FIA, εν όψει της πέμπτης χρονιάς του θεσμού, ετοιμάστηκε. Πριν λίγες ημέρες η BMW i Motorsport παρουσίασε το νέο της μονοθέσιο, το iFE.18, καθώς και τη νέα της ομάδα BMW i Andretti Motorsport στο επιβλητικό BMW Welt, στο Μόναχο.

Το ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο εντυπωσίασε με το σχεδιασμό του, κάτω από τον οποίο κρύβεται η «καρδιά» του, ένα καινοτόμο σύστημα κίνησης που εξελίχτηκε με βάση την εμπειρία των μηχανικών που σχεδίασαν και το i3. Τα τμήματα των BMW i και BMW Motorsport συνεργάζονται πάνω στο πρόγραμμα της Formula E, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ του τμήματος εξέλιξης αυτοκινήτων παραγωγής και του αγωνιστικού τμήματος με πρωτοφανή τρόπο. Τα δύο μονοθέσια iFE.18 με τα οποία θα συμμετάσχει η ομάδα στους αγώνες της Formula Ε ανά τον κόσμο από τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσουν οι εργοστασιακοί οδηγοί της μάρκας, ο Πορτογάλος António Félix da Costa και ο Βρετανός Alexander Sims.

Η χαρακτηριστική διχρωμία μπλε/λευκού του λογοτύπου της BMW αποτέλεσε τη βάση μίας εντυπωσιακής σύνθεσης σε μεγέθυνση η οποία διακρίνεται από όλες τις όψεις του iFE.18. Η εναλλασσόμενη αλληλουχία έντονων χρωμάτων και σχημάτων το καθιστούν εξαιρετικά ευδιάκριτο σε υψηλές ταχύτητες και αναγνωρίσιμο ως BMW. Το τολμηρό, ασύμμετρο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το λειτουργικό μαύρο ματ στοιχείο του πιλοτηρίου που έχουμε δει και στα σχέδια των M Motorsport του 2018.

Το ντεγκραντέ μπλε χρώμα που ξεκινά από μπροστά σε ανοιχτή απόχρωση και καταλήγει στο πίσω μέρος σε πιο σκούρα, μεταδίδει μία αίσθηση διαρκούς κίνησης και αλλαγής, δύο θεμελιώδη στοιχεία της ηλεκτροκίνησης. Στο σχέδιο έχει ενσωματωθεί ένα συνδετικό, γραφικό δικτύωμα με μπλε και μοβ ‘νερά’, που αποτυπώνουν την ‘καθαρή’ ηλεκτρική δύναμη κατά μήκος του iFE.18 ενώ «συνάψεις» μοβ χρώματος έχουν προστεθεί οι οποίες πληθύνονται όσο το δικτύωμα πλησιάζει προς το κινητήριο σύνολο του μονοθεσίου. Το iFE.18 δείχνει διαφορετικό από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις.

Τα δύο μονοθέσια iFE.18 θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα με την ομάδα Andretti Motorsport με επικεφαλής τον Βρετανό Roger Griffiths. Τόσο ο Griffiths όσο και η ομάδα Andretti Autosport, η οποία ανήκει στον Αμερικανό Michael Andretti, έχουν μεγάλη εμπειρία στη Formula E καθώς η αμερικανική ομάδα έχει συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ο António Félix da Costa συμμετέχει επίσης στη Formula E από την πρώτη χρονιά του θεσμού και θα οδηγήσει το iFE.18 με το Νο 28 την προσεχή αγωνιστική περίοδο.

Ο Alexander Sims θα οδηγήσει το μονοθέσιο με το Νο 27 δίπλα στον Πορτογάλο οδηγό. Ο Sims, όπως και ο Félix da Costa, έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια τις εξαιρετικές του ικανότητες σαν εργοστασιακός οδηγός της BMW και έχει πανηγυρίσει αμέτρητες νίκες με αγωνιστικά της γερμανικής μάρκας.

Οι λάτρεις των αγώνων σε όλο τον κόσμο είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας την παρουσίαση του νέου μονοθεσίου της Formula E από τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της BMW Motorsport. Στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης παίχτηκε ένα βίντεο κλιπ 2,8 δευτερολέπτων, ο χρόνος ακριβώς που χρειάζεται το ηλεκτρικό μονοθέσιο να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χλμ. Ενώ το σύντομο αυτό βίντεο συναρπάζει με την ταχύτητά του, το όλο μήνυμα του προγράμματος περνά μέσα από ένα δεύτερο βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας με πιο αργούς ρυθμούς.

Ο πρώτος αγώνας για το iFE.18 και για την ομάδα Andretti Motorsport είναι στο πρόγραμμα για τις 15 Δεκεμβρίου 2018 στην πόλη Ad Diriyah της Σαουδικής Αραβίας.

Νίκος Τσάδαρης