Οι 88 αναβάτες όλων των κατηγοριών του MotoGP έκαναν έναν γύρο στην πίστα της Βαλένθια έχοντας μπροστά τους τον Kevin Schwantz ο οποίος οδήγησε την μοτοσικλέτα του Sic με το νούμερο 58. Στην ευθεία τερματισμού σταμάτησαν όλοι και μαζί με όλα τα μέλη των ομάδων τίμησαν τον Ιταλό με πολλά βεγγαλικά και θόρυβο από τα μοτέρ των μοτοσικλετών για να τιμήσουν τη μνήμη του Μάρκο Σιμοντσέλι.

Όσον αφορά τον αγώνα, συναρπαστικό ήταν το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς στην πίστα Ricardo Tormo της Valencia. Ο Casey Stoner κατάφερε να κερδίσει για μόλις 0,015 τον Ben Spies πάνω στη γραμμή του τερματισμού και να πάρει τη 10η φετινή του νίκη. Ο Αυστραλός είχε μια άνετη διαφορά στα ¾ του αγώνα ωστόσο στο τέλος η βροχή που δυνάμωσε τον ανάγκασε να μειώσει το ρυθμό του. Ο Spies τον έφτασε και τον πέρασε, αλλά στην τελευταία στροφή ο Stoner ήταν πιο δυνατός και κατάφερε να πάρει την καρό σημαία. Ο Stoner κλείνει τη χρονιά με μια ακόμα νίκη, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο στο Philip Island.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ben Spies με την εργοστασιακή Yamaha. Ο Τεξανός ήταν πολύ γρήγορος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πάλεψε με τους Pedrosa και Dovizioso. Όταν οι συνθήκες έγιναν χειρότερες όμως βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα και πήγαινε για τη νίκη. Στο τέλος όμως δεν πίεσε όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να χάσει τη νίκη μέσα από τα χέρια του. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Andrea Dovizioso με τη Repsol Honda. Ο Ιταλός πάλεψε σκληρά για το βάθρο και κατάφερε με την 3η θέση να επικρατήσει του Dani Pedrosa στη βαθμολογία.

Στην πρώτη στροφή είχαμε και το πιο σημαντικό συμβάν της εκκίνησης, όταν ο Alvaro Bautista έχασε τον έλεγχο της Rizla Suzuki και πέφτοντας παρέσυρε τους Valentino Rossi, Nicky Hayden και Randy de Puniet. Και οι τέσσερις αναβάτες εγκατέλειψαν σε εκείνο το σημείο, ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

Ο Cal Cruchlow με τη Yamaha και ο Carel Abraham με την Ducati μονομαχούσαν για τον τίτλο του rookie της χρονιάς πιο πίσω. Οι δυο τους έφτασαν μέχρι τον τελευταίο γύρο, στον οποίο συνάντησαν και πέρασαν τον Dani Pedrosa, αλλά ο Abraham δεν απέφυγε το λάθος και έπεσε, αφήνοντας τον Cruthlow στην 4η θέση, με τον Dani Pedrosa να μένει 5ος. Την κατάταξη των μόλις 12 αναβατών που τερμάτισαν συμπλήρωσαν οι Nakasuga (Yamaha), Hayes (Tech3 Yamaha), Abraham (Ducati), Capirossi (Ducati), Elias (Honda), Barbera (Ducati) και Aoyama (Honda). Ο Loris Capirossi αποχαιρέτησε το MotoGP στον τελευταίο του αγώνα έπειτα από 22 χρόνια τα Grand Prix.

Πηγή : formulaena.gr