Τρία μοντέλα που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς από πλευράς χώρων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν ιδανικούς «ταξιδευτές» για πολύωρες διαδρομές-το καθένα με το δικό του τρόπο. Πρόκειται για το Mondeo της Ford, το 6 της Mazda, αλλά και την Octavia της Skoda.

Ford Mondeo 1.6
Ειδοποιός διαφορά στο εμπρός μέρος του προσφάτως ανανεωμένου Mondeo είναι το πιο ανάγλυφο καπό και τα νέα LED φώτα ημέρας. Παράλληλα, η τραπεζοειδής μάσκα και η γρίλια τονίστηκαν περισσότερο, ενώ τα φώτα ακολουθούν τη σχεδιαστική λογική των νέων S-Max/Galaxy. Στο πλάι ξεχωρίζει το χρωμιωμένο περίγραμμα των παραθύρων, αλλά και η μετακόμιση των δεικτών πορείας από τα «βράγχια» των φτερών στους καθρέφτες.

Το πίσω μέρος απέκτησε LED φώτα και πιο δυναμικό τελείωμα του πίσω καπό. Στο εσωτερικό του ανανεωμένου Mondeo αμέσως γίνεται αισθητή η επανασχεδίαση της κεντρικής κονσόλας, που δείχνει σαφώς πιο κομψή, αλλά και η προσπάθεια βελτίωσης της απτής ποιότητας.

Το μενού περιλαμβάνει επίσης νέες επιλογές στις επενδύσεις, καλύτερα συστήματα πλοήγησης και ήχου, νέο σύστημα εσωτερικού φωτισμού με LED, επανασχεδιασμένες χειρολαβές και νέα γραφικά στον πίνακα οργάνων με την εντυπωσιακή (έξτρα) έγχρωμη οθόνη πληροφοριών. Οι μηχανικοί της Ford έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες επεμβάσεις στη ρύθμιση της ανάρτησης, με στόχο να προσφέρουν μια ακόμα σπουδαία οδική συμπεριφορά. Το τιμόνι είναι μεστό και πλούσιο σε πληροφόρηση, η ανάρτηση ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις του αμαξώματος, το κράτημα είναι εντυπωσιακό, τα φρένα επίσης και ο οδηγός, που κάθεται σε πολύ καλή θέση οδήγησης, παραμένει πάντα μέσα στο όλο παιχνίδι. Και όλα αυτά χωρίς θυσίες στην άνεση και στην ποιότητα κύλισης.

Ωστόσο ο αεροδυναμικός θόρυβος πάνω από τα 130 χ.α.ω. γίνεται έντονος. Ο χώρος των αποσκευών είναι τα 550 λίτρα. Με τον κινητήρα των 1,6 λίτρων η απόδοση είναι τα 120 άλογα. Η μέση τιμή κατανάλωσης είναι τα 6,8 λίτρα/100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι τα 159 γρ./χιλιόμετρο. Οι επιδόσεις του αυτοκινήτου είναι τα 12,6 δλ. για τα 0-100 χ.α.ω. και τα 190 χ.α.ω. τελικής ταχύτητας. Οι τιμές του μοντέλου ξεκινούν από τα 19.495 ευρώ.

Mazda 6 1.8
Η εμφάνιση του Mazda 6 είναι ένα από τα πιο δυνατά του στοιχεία. Τα αμυγδαλωτά φωτιστικά σώματα εμπρός, σε συνδυασμό με το κεκλιμένο καπό και το μεγάλο αεραγωγό του προφυλακτήρα, εκπέμπουν έντονο δυναμισμό, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν πολύ καλό αεροδυναμικό συντελεστή (Cd=0.27). Σε σεντάν ή χάτσμπακ (5θυρο) αμάξωμα, το νέο Mazda 6 διακατέχεται από επιθετικότητα, χωρίς να χάνεται ωστόσο το εκλεπτυσμένο ύφος που απαιτεί η συγκεκριμένη κατηγορία.

Το εσωτερικό του νέου Μazda 6 συμβαδίζει αισθητικά με το σύνολο της εξωτερικής εμφάνισης, παρουσιάζοντας σπορτίφ και καλαίσθητο χαρακτήρα. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, όπως συμβαίνει και στη συναρμολόγηση, ωστόσο το πολύ καλό ποιοτικά αφρώδες υλικό από την πλευρά του συνοδηγού δε συναντάται και στην πλευρά του οδηγού (εκεί είναι σκληρό).

Η θέση οδήγησης είναι άλλο ένα δυνατό σημείο του Mazda 6 (το τιμόνι βρίσκεται πιο κάθετα από το προηγούμενο μοντέλο), αφού ο οδηγός νιώθει πολύ ευχάριστα οδηγώντας το, ενώ η εργονομία είναι προσεγμένη. Ικανοποιεί απόλυτα με τους εσωτερικούς χώρους το μοντέλο με τον χώρο των αποσκευών να φθάνει τα 519 λίτρα.

Οδηγικά, το Mazda 6 εμπνέει με ασφάλεια τον οδηγό του και ακολουθεί πιστά τις εντολές του, παρουσιάζοντας ουδέτερα χαρακτηριστικά κίνησης σε δρόμο με στροφές. Το σύστημα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς στο στάνταρ εξοπλισμό (DSC) δεν επενεργεί συχνά. Σε αυξημένες ταχύτητες κίνησης, το νέο Mazda 6 επιδεικνύει σταθερότητα και προσφέρει καλά επίπεδα άνεσης παρά τη σφιχτή αίσθηση της ανάρτησης, η οποία ωστόσο αντιδρά κάπως νευρικά σε εγκάρσιες ή έντονες ανωμαλίες.

Ο κινητήρας των 1,8 λίτρων της Mazda, που εφοδιάζει το Mazda 6, αποδίδει 120 ίππους και, παρά τη φαινομενικά μικρή του ισχύ -για τα δεδομένα της κατηγορίας- είναι ρυθμισμένος να προσφέρει πολύ καλά λειτουργικά χαρακτηριστικά και οικονομικό χαρακτήρα. Οι επιδόσεις που προσδίδει στο αμάξωμα των 1.368 κιλών είναι τα 11,6 δλ. για τα 0-100 χ.α.ω. και τα 198 χ.α.ω. τελικής ταχύτητας. Η κατανάλωση είναι τα 6,9 λίτρα/100 χιλιόμετρα, ενώ οι ρύποι CO2 είναι τα 162 γρ./χιλιόμετρο. H τιμή του μοντέλου ξεκινά από τις 20.990 ευρώ για την έκδοση Touring

Skoda Octavia 5 1.4 TSI

O οικογενειακός χαρακτήρας της Octavia5 σχεδόν προϋποθέτει ελκυστικό design, χωρίς ακρότητες στην εμφάνιση. Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εμφάνιση της Octavia που στην τελευταία της ανανέωση απέκτησε σχεδόν εντελώς ανασχεδιασμένο -με έντονες καμπύλες- μπροστινό άκρο, ελαφρώς διαφοροποιημένα φωτιστικά πίσω, αλλά και εσωτερικό με σαφώς περισσότερο ενδιαφέρουσα εικόνα.

Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς των ανθρώπων της Skoda χαρίζει αρκετή φρεσκάδα στην Octavia5. Οι αισθητικές αλλαγές αναβάθμισαν σημαντικά την εικόνα στο εσωτερικό της Octavia5. Το ενδιαφέρον στο ταμπλό εντοπίζεται στον ανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων, στο νέο τιμόνι, αλλά και στην επίσης διαφοροποιμένη αλλά πολύ εργονομική κεντρική κονσόλα, η οποία φιλοξενεί πλέον νέο ηχοσύστημα, αλλά και διαφορετικούς διακόπτες κλιματισμού. Όσο για τα μαλακά υλικά που συνθέτουν το ταμπλό, αυτά παραμένουν στα ίδια πολύ καλά επίπεδα ποιότητας, φινιρίσματος και συναρμογής.

Από πλευράς χώρων, η Octavia5 παραμένει κοντά στην κορυφή της κατηγορίας της, με πολύ καλές παροχές τόσο στους επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές (560 λίτρων). Ο οικογενειακός προσανατολισμός της Octavia5 απαιτεί απροβλημάτιστη οδική συμπεριφορά και αυξημένα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας.

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους δύο παράγοντες ως βασικούς άξονες, οφείλουμε να τονίσουμε τις ιδιαίτερα προβλέψιμες αντιδράσεις που έχει το αρκούντως στιβαρό αμάξωμα της Octavia5, ακόμα και όταν πιεστεί πολύ. Τάσεις υποστροφής κάνουν πολύ προοδευτικά την εμφάνισή τους, οι οποίες όμως ελέγχονται εύκολα, χάρη στο καλό σε αίσθηση και πληροφόρηση τιμόνι, ενώ, όπου απαιτείται, τα φρένα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.4 TSI η απόδοση φτάνει τους 122 ίππους. Η μέση τιμή κατανάλωσης είναι τα 6,6 λίτρα/100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι τα 148 γρ./χιλιόμετρο. Οι επιδόσεις του μοντέλου είναι τα 9,7 δλ. για τα 0-100 χ.α.ω. και τα 203 χ.α.ω. τελικής ταχύτητας. Η τιμή του μοντέλου ξεκινά από τα 18.390 ευρώ.

Πηγή: autortiti.gr