Οι περισσότεροι οδηγοί, σχεδόν καθημερινά, επισκεπτόμαστε κάποιο πρατήριο καυσίμων για να ανεφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας. Έχετε ποτέ σκεφτεί όμως τι μπορεί να συμβεί αν γεμίσουμε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου με λάθος καύσιμο; Πως πρέπει να συμπεριφερθούμε τη δεδομένη στιγμή;

Αναλυτικά τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν:

Ανεφοδιασμός με αμόλυβδη βενζίνη αντί για super βενζίνη
Αν βάλετε στο ρεζερβουάρ αμόλυβδη βενζίνη αντί για σούπερ, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Όμως καλό θα ήταν, μόλις συνειδητοποιήσουμε το λάθος να σταματήσουμε εγκαίρως και να συνεχίσουμε με super.

Ανεφοδιασμός με Super βενζίνη αντί για αμόλυβδη βενζίνη

Κανένα πρόβλημα! Οι νέες super βενζίνες δεν περιέχουν μόλυβδο ώστε να καταστρέψει τον αισθητήρα «λ» του καταλύτη. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν, μόλις συνειδητοποιήσουμε το λάθος να σταματήσουμε εγκαίρως και να συνεχίσουμε με αμόλυβδη.

Ανεφοδιασμός με βενζίνη αντί για πετρέλαιο κίνησης
Αν αντί για πετρέλαιο κίνησης ανεφοδιαστείτε με πολύ λίγα λίτρα βενζίνης δεν υπάρχει πρόβλημα απλώς σταματήστε και συνεχίστε με πετρέλαιο κίνησης. Αν όμως έχετε γεμίσει με βενζίνη, μην εκκινήσετε τον κινητήρα.

Ανεφοδιασμός με πετρέλαιο κίνησης αντί για βενζίνη
Μην εκκινήσετε τον κινητήρα, πρέπει πρώτα να καθαριστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ρεζερβουάρ, φίλτρο βενζίνης κ.α.). Καλέστε άμεσα οδική βοήθεια και πηγαίνετε στο συνεργείο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταλυτικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αμόλυβδη έχουν μικρότερο στόμιο ρεζερβουάρ και είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσει το στόμιο της αντλίας του πετρελαίου κίνησης ή της super, αφού είναι μεγαλύτερο.

Βέβαια αν το αυτοκίνητο κινείται με super, η αντλία πετρελαίου κίνησης ή αμόλυβδης μπορεί να χωρέσει στο στόμιο του ρεζερβουάρ. Το χρώμα της αμόλυβδης είναι ανοιχτό πράσινο, της super κόκκινο ενώ του πετρελαίου κίνησης σκούρο καφέ.

Πηγή: autotriti.gr