Το πλύσιμο είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την μπογιά του αυτοκινήτου. Επίσης είναι ένας τρόπος για να εντοπίσετε χτυπήματα από πετραδάκια ή ζημιές πριν αυτά αρχίσουν να σκουριάζουν.

• Μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά οικιακής χρήσης -είναι πολύ σκληρά και μπορεί να καταστρέψουν το χρώμα. Κυρίως οι σκόνες που χρησιμοποιούμε για πλύσιμο ρούχων είναι παντελώς ακατάλληλες για το πλύσιμο αυτοκίνητου καθώς περιέχουν κόκκους που αν δε διαλυθούν μπορεί να προκαλέσουν σημάδια στις βαμμένες επιφάνειες του οχήματος.

• Μην πλένετε το αυτοκίνητο κάτω από έντονο ήλιο γιατί το νερό στεγνώνει σχεδόν αμέσως, αφήνοντας κηλίδες επάνω στο αυτοκίνητο.

• Βρέξτε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας έναν κουβά με κρύο νερό και ένα σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τη βρομιά και τη λάσπη και να τρίψετε τους τροχούς.

• Εκτός της περίπτωσης όπου οι βρομιές είναι πολύ δύσκολο να βγουν, μη ρίχνετε νερό με μεγάλη πίεση καθώς δεν είναι ό,τι καλύτερο για το χρώμα.

• Αν η λάσπη είναι παχιά, μπορείτε να τη μουλιάσετε καταβρέχοντας με ένα λάστιχο. Ξεβγάλετε τον κουβά, προσθέστε τη συνιστώμενη ποσότητα σαπουνιού και γεμίστε τον με κρύο νερό.

• Μη χρησιμοποιείτε πάρα πολύ σαπούνι γιατί θα είναι δύσκολο να το ξεβγάλετε και θα αφήσει κηλίδες-υπολείμματα επάνω στο αυτοκίνητο.

• Χρησιμοποιήστε σαπούνι ή σαμπουάν ειδικό για αυτοκίνητα, το οποίο συνήθως περιέχει κερί. Θα καθαρίσει καλά το χρώμα του αυτοκινήτου και θα αφήσει ένα ωραίο λαμπερό τελείωμα.

• Σαπουνίστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα μαλακό, καθαρό σφουγγάρι και μετά ξεβγάλτε με κρύο νερό. Προσέξετε το υλικό του σφουγγαριού που θα χρησιμοποιήσετε να μην έχει “άγρια” πλευρά κι αν δεν έχετε σφουγγάρι χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό πανί.

• Σκουπίστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας δέρμα σαμουά, το οποίο θα απορροφήσει το νερό και θα δώσει ένα λαμπερό τελείωμα χωρίς γραμμές.

Προσοχή
Είναι σαφώς καλύτερο να πλένετε το αυτοκίνητο μόνοι σας ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Οι περισσότεροι οδηγοί καταφεύγουν στη λύση του πλυντηρίου κυρίως για να γλιτώσουν χρόνο αλλά επίσης επειδή έχουν τόσο καιρό να το πλύνουν που όντως θα πρέπει να κοπιάσουν για να το καθαρίσουν. Επιλέξτε ένα υγρό καθαρισμού κατάλληλο για αυτοκίνητα και όχι όποιο καθαριστικό βρείτε μπροστά σας.

Πηγή: autotriti.gr