Τον δικό του όρο βάζει ο εθνικιστής ανεξάρτητος υποψήφιος Σινάν Ογάν για να δώσει τη στήριξή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία. Μιλώντας στο Der Spiegel ο Ογάν δήλωσε πως «θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν το HDP αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα».

Υπενθυμίζεται πως ο Ογάν συγκέντρωσε λίγο πάνω από 5% των ψήφων και αποτελεί ρυθμιστή της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου. Η εκλογική επίδοσή του χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη από αναλυτές καθώς το ποσοστό του ήταν υψηλότερο του αναμενομένου.

Ήταν μέλος του εθνικιστικού MHP αλλά συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος και οι ψηφοφόροι του είναι κυρίως εθνικιστές δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν. Η εθνικιστική ακροδεξιά συμμαχία της οποίας ηγείται περιλαμβάνει τέσσερα κόμματα: το κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το κόμμα της Δικαιοσύνης (Adalet Partisi), το κόμμα Χώρα μου (Ülkem Partisi) και το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας (Türkiye İttifakı Partisi).

Σημειώνεται πως ο Ογάν την Κυριακή το βράδυ είχε αφήσει αιχμές για τη διαδικασία της καταμέτρησης. «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλα τα κόμματα εδώ. Κανένα κόμμα να μην προσπαθήσει να κάνει “πειρατικό” λόγο από το μπαλκόνι, μετατρέποντας τις εκλογές σε τετελεσμένο γεγονός. Να ανοίξουν όλες οι κάλπες και το αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξεκάθαρα. Κανείς να μην αναστατώνει την κοινωνία. Δεν έχει δικαίωμα», είχε δηλώσει.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα! Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!», είχε τονίσει ο Ογάν, ο οποίος φαίνεται πλέον να ξεκινάει το «τουρκικό παζάρι» με τον Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δηλώνουν έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο και σίγουροι για τη νίκη

Οι δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή, καθώς η διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου, μοιάζει ολοένα πιο αναμφίβολη.

Ο Ερντογάν δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια», όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία. Την πεποίθησή του εξέφρασε και ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έμοιαζε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τη χώρα βυθισμένη σε οικονομική κρίση, το νόμισμα να έχει χάσει τη μισή αξία του, τον πληθωρισμό στα ουράνια, πάνω από το 85% το φθινόπωρο. Παρ’ όλ’ αυτά, «ο λαός επέλεξε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτές τις εκλογές», τόνισε, μετά την ανακοίνωση της νίκης του στον πρώτο γύρο.

Στον αντίποδα ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος του ετερόκλιτου μετώπου έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης και με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ήλπιζε σε μια νίκη, ωστόσο το αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες. Πλέον καλείται να δώσει μια μάχη τις επόμενες ημέρες ώστε να ανατρέψει το αποτέλεσμα, αν και η πλάστιγγα φαίνεται να έχει γύρει υπέρ του Ερντογάν.

Εκλογές Τουρκία

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.